Hlavní obsah

Němeček má návrh registru lékařů. Chce vědět, kolik doktorů odchází do zahraničí

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček v nedělním diskuzním pořadu řekl, že má připravený návrh zákona registru lékařů, aby stát znal přesná čísla zdravotnického personálu. Reaguje tak na zveřejňovaná čísla odchodů lékařů do zahraničí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Podle odborů odchází ročně asi 200 lékařů jak mladých, tak ve středním věku. Podle informací diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce chtělo odejít do konce května tohoto roku 160 lékařů, kteří požádali o potvrzení o vzdělání.

„Stát nemá ověřená čísla, registr lékařů ani dalších pracovníků není k dispozici. Máme jen čísla lékařské komory. Předložili jsme návrh zákona registru lékařů. Nevíme, zda ti, co si přijdou pro potvrzení, opravdu odejdou do zahraničí a na jak dlouho,“ uvedl ministr s tím, že zákon by měl být přijat ve Sněmovně na podzim. Studium jednoho lékaře stojí daňové poplatníky milión korun.

Za pravdu mu dal i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, který konstatoval, že je to „hra s čísly“. Srovnávání loňských a letošních čísel prý ovlivňuje také to, že studenti v prvním pololetí končí studia a odchází po nich. V dalších částech roku pak naopak čísla klesají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Uvedl také další důvod nedostatku lékařů. „Ve vyspělém světě se zvýšil počet lékařů, protože medicína je náročnější a potřebuje více personálu. Naše země na to dostatečně nezareagovala, souvisí to mimo jiné s počtem studentů. Je třeba zvýšit také kompetence sester, o tom se například řeč nevede. Bránit odcházení lékařů by byla asi katastrofa,“ konstatoval Heger.

Chybí hlavní sestra

V rámci probírání personálních aktivit ministerstva zdravotnictví přišla řeč také na novou hlavní sestru ČR. Dosavadní sestra Alena Šmídová odstoupila z funkce k 1. dubnu. Ministr už v průběhu dubna na půdě Poslanecké sněmovny slíbil, že během měsíce jeho náměstek vybere sestru novou. Do této chvíle se tak ale nestalo.

„Platové možnosti nejsou tak zajímavé, aby to dotčená adeptka vzala. Snad příští týden dojde k obsazení místa. Náměstek by měl příští týden oznámit jméno hlavní sestry,“ reagoval Němeček.

Podle Hegera došlo na ministerstvu k mnoha personálním změnám a odešlo hodně kvalitních odborníků. Ministr ale oponoval, že odešlo maximálně deset lidí a u klíčových pozic asi pět lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám