Hlavní obsah

Hokej bude na Staroměstském náměstí zřejmě naposledy

– Praha
Právo, trj

Na Staroměstském náměstí pro závěrečné boje hokejového šampionátu opět vyrostou velkoplošné obrazovky. Nelze vyloučit, že je to naposledy, ač se česká hokejová reprezentace jistě i příště bude bít o medaile.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oslava titulu mistrů světa v roce 2010

Článek

O instalaci obrazovek zpravidla po úspěšném čtvrtfinále narychlo rozhodovali pražští radní. Letos tomu tak nebylo. „Projednala to komise pro aktivity na veřejných prostranstvích památkové rezervace. Kdyby to měla projednávat ještě rada, uplynulo by mezitím to mistrovství,“ řekl Právu náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ, Trojkoalice).

Dříve se vedly debaty o tom, zda davové sportovní přenosy patří do Pražské památkové rezervace. Fanoušci například lezli po pomníku Mistra Jana Husa, který je letos čerstvě opravený. Od Husovy tragické smrti uplyne za necelé dva měsíce 600 let.

Panna Maria místo hokeje

Šalounův Hus ale není důvodem, proč už se obrazovky zřejmě na Staroměstském náměstí příště neobjeví. „Je to naposled, příští rok tam bude Mariánský sloup,“ odhadl Stropnický, který rozhodně není příznivcem obnovy sloupu strženého v listopadu 1918.

Foto: Milan Malíček, Právo

Z nápisu „Zde stál a bude stát mariánský sloup“ na jeho někdejším místě kdosi odstranil slova „bude stát“.

Pražští radní na páteční dopolední operativní poradě totiž zadali provedení archeologického průzkumu na místě sloupu. Podle dřívějšího vyjádření radního pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL, Trojkoalice) je průzkum poslední nutnou podmínkou pro vydání stavebního povolení. Dřík sloupu i kopie sochy Panny Marie Immaculaty jsou hotové a připravené k instalaci.

Pokud by byl téměř 16 metrů vysoký Mariánský sloup na náměstí opět vztyčen jako v roce 1648, hrozilo by při finálových sportovních kláních, že i po něm polezou sportovní fanoušci. Aby k tomu neměli příležitost, měly by být obrazovky jinde. Navíc by sloup mohl překážet ve sledování zápasů, stál by téměř uprostřed náměstí.

Přemístění fanoušků zvažovali již v minulosti

O přemístění sportovních přenosů uvažovalo už minulé vedení Prahy. Pro poslední olympijskou vesničku vybralo Letnou. „Pokud by například česká hokejová reprezentace postoupila do závěrečných bojů na olympiádě, neuvažujeme o instalaci velkoplošných obrazovek na Staroměstském náměstí,“ řekl Právu exradní Lukáš Manhart (TOP 09) před olympijskými hrami v Soči. Poté, co se zmenšily ohrady stavby tunelů Blanka, bývalý radní navrhoval, aby se příště na Letenské pláni či v Letenských sadech konaly všechny sportovní přenosy. TOP 09 ovšem ve volbách v Praze prohrála s hnutím ANO a noví radní mají vlastní plány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám