Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, TOP 09 opět před ODS

• Aktualizováno
Novinky, jas

Volby by v dubnu vyhrálo ANO s 24,5 procenta před ČSSD s 22 procenty. Tvrdí to volební model společnosti Median, podle něhož by se do Sněmovny dostali rovněž komunisté se ziskem 14,5 procenta, TOP 09 průzkum přisoudil 11 procent, ODS s 8,5 procenta a lidovcům 6,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v dubnu podle Medianu

Článek

V modelu je zahrnuta rovněž Strana zelených, která by dostala 3,5 procenta. Piráti by obdrželi tři procenta hlasů, Svobodní a Úsvit shodně 2,5 procenta. Ochotu jít k volbám vyjádřilo 59,5 procenta lidí.

„Nejvyšší volební potenciál má aktuálně hnutí ANO. V případě zisku všech voličů, kteří stranu reálně zvažují a nevylučují účast, by útočilo až na zisk přes 30 procent. Volební potenciál ČSSD se pohybuje okolo 27 procent. Volební jádra obou stran jsou však srovnatelně velká, což by se mohlo projevit např. při poklesu volební účasti,“ připomněla agentura.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Šanci na vstup do Sněmovny nelze díky volebnímu potenciálu okolo pěti procent vyloučit ani u Úsvitu, Zelených, Pirátů a Svobodných,“ uvádí průzkum.

Volební potenciál u každé strany naznačuje, kolik procent hlasů by mohla aktuálně hypoteticky získat, pokud by ji volili všichni, kteří její volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám