Hlavní obsah

Výzkumný park v Milovicích zřejmě nebude, ministerstvo mu odebralo 400miliónovou dotaci

Aktualizováno

Ministerstvo průmyslu a obchodu odebralo projektu výstavby vědeckotechnického parku v Milovicích dotaci ve výši 400 miliónů korun. Důvodem je reálná obava, že by nebyl dokončen včas. Stavba, která měla být hotova již v červnu, tak zřejmě nevznikne. O rozhodnutí ministerstva informoval mluvčí František Kotrba.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Započatý projekt výstavby vědeckotechnického parku v Milovicích na snímku ze 17. února 2015

Článek

Výzkumný park s aerodynamickým tunelem měla provozovat společnost VTP AT. Firma už dostala proplacenou první etapu prací za přibližně 28 miliónů korun, ale peníze bude muset vrátit. Resort použije finance na jiné projekty.

Výstavba parku začala loni v březnu. „V následujícím období bohužel došlo k řadě okolností, které zamezily hladkému pokračování realizace projektu, především s ohledem na neúspěšně realizovaná výběrová řízení na dodavatele stavební a technologické části díla,“ uvedl Kotrba.

Firma podle Kotrby letos v březnu navrhla celý projekt upravit tak, aby se jej v pozměněné formě se snížením nákladů podařilo dokončit včas.

„Jím předložená dokumentace, prokazující reálnou možnost dokončení projektu do 31. prosince 2015, kdy definitivně končí možnost proplácet z Operačního programu podnikání a inovace, byla bohužel z pohledu poskytovatele nedostatečná a neobsahovala zásadní podklady prokazující reálnou šanci dílo dokončit z pohledu technologického i z pohledu zajištění finančních zdrojů,“ doplnil Kotrba.

Vědeckotechnický park měl poskytnout zázemí pro komerční výzkumné aktivity i prostor pro spolupráci mezi vědeckým a podnikatelským sektorem. Komplex měl nabídnout více než 8000 metrů čtverečních vybavených kancelářských a laboratorních ploch, zejména pro automobilový průmysl a pro odvětví udržitelné energetiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám