Hlavní obsah

Možné zvýšení rychlosti na dálnicích Zeman vetuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman bude vetovat novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která umožňuje zvýšení rychlosti na vybraných úsecích dálnic až na 150 kilometrů za hodinu. Prezident považuje takovéto rozhodnutí, na němž se ve středu usnesla Sněmovna, za nezodpovědné. Norma nejprve poputuje do Senátu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman při cestě po Středočeském kraji

Článek

„Budu tento zákon vetovat,” uvedl Zeman. Následně konstatoval, že považuje za škodlivou jakoukoliv oběť lidského života, jakékoli těžké a koneckonců i lehké zranění.

"A protože je prokázána pozitivní korelace mezi povolenou rychlostí a počtem těchto dopravních nehod, považuji rozhodnutí většiny poslanců za nezodpovědné. Tvrzení, že je to v Německu, je sice hezké, ale tak se podívejte na české silnice a srovnejte si je s německými silnicemi," zdůvodnil svůj postoj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Navýšení rychlosti na konkrétních úsecích by podle schválené normy muselo vždy schválit ministerstvo dopravy, které se k návrhu nestaví kladně a o ničem podobném neuvažuje. Proti je i policie.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Silnice I. třídy navržené ke zvýšení rychlosti na 110 km/hod

Novela vedle toho obsahuje i zvýšení rychlosti z 90 na 110 kilometrů v hodině na vybraných silnicích prvních tříd. Možné navýšení rychlosti se do novely dostalo v rámci pozměňovacího návrhu poslance ODS Ivana Adamce. [celá zpráva]

Prezident svou připravenost vetovat novelu avizoval ve čtvrtek při návštěvě Středočeského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám