Hlavní obsah

Peroutkova vnučka zažalovala český stát za Zemanovy výroky

Aktualizováno

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová v úterý podala prostřednictvím svého právního zástupce žalobu na český stát kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana. Ten zmínil Peroutku coby jednoho z intelektuálů, kteří byli v době tzv. druhé republiky fascinováni nacismem a intelektuálně selhali. Rovněž mu přiřkl autorství článku Hitler je gentleman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová

Článek

O podání žaloby v úterý informoval advokát František Vyskočil, který žalobu Obvodnímu soudu pro Prahu 1 připravil.

Právě existenci inkriminovaného článku, který měl podle Zemana vyjít v časopisu Přítomnost, Kaslová i odborníci odmítají. Zeman nicméně trvá na svém a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček již několik měsíců ve svém volném čase článek dohledává. Projít dotyčná vydání Přítomnosti chce Ovčáček zhruba do června.

Hrad: Půjde o soud nad českými dějinami

Mluvčí k podání žaloby uvedl, že půjde fakticky o "soud na českými dějinami, nad obdobím druhé republiky a počátku protektorátu."

Je podle něj zcela zřejmé a zarážející, že zveřejňování kontroverzních článků Peroutky, se kterým Hrad začal v pondělí, urychlilo podání žaloby.

Náhradní článek

Hrad v pondělí zveřejnil dvojici výroků, které se objevily v jiném z Peroutkových článků, které mají dokládat, že autor podlehl „tlaku doby a vyjadřoval se tak, že se poněkud kalí jeho obraz naprosto dokonalého novináře”. [celá zpráva]

Dílo novináře, spisovatele, dramatika a kritika Ferdinanda Peroutky se stalo součástí zlatého fondu českého politického myšlení a publicistiky. Zeman se několikrát vyznal k obdivu k Peroutkovi, současně ale nyní říká, že tento novinář publikoval víc sporných textů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Zeman o selhání intelektuálů a fascinaci nacismem hovořil v lednu na pražském fóru věnovaném holokaustu.

Sdružení Ferdinanda Peroutky již před časem otevřeným dopisem vyzvalo prezidenta k omluvě nebo doložení jeho tvrzení.

Peroutka se již nemůže bránit

Kaslová zdůvodnila podání žaloby tím, že se pokouší chránit čest člověk a jde jí toliko o omluvu.

Hledání Peroutkova článku

27. ledna 2015 Prezident Miloš Zeman ve svém projevu k 70. výročí osvobození Osvětimi pronesl: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'."

1. února 2015 Sdružení Ferdinanda Peroutky vyzvalo Zemana, aby se za své výroky o novináři omluvil.

2. února 2015 Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček novinářům oznámil, že nepředpokládá, že se prezident omluví. Ovčáček zopakoval, že Zeman na konferenci upozornil na „krátkodobé selhání" Peroutky před druhou světovou válkou, což je podle něj „neoddiskutovatelná věc". Ovčáček byl pověřen prezidentem, aby text s titulkem „Hitler je Gentleman” dohledal.

1. března 2015 Jiří Ovčáček v České televizi řekl, že článek hledá ve svém volném čase. „Není to soutěž v rychlosti, ale v přesnosti a pečlivosti.

20. dubna 2015 Jiří Ovčáček zveřejnil na webu článek Ferdinanda Peroutky, který publikoval v Přítomnosti 22. února 1939. Po článku s titulkem „Hitler je Gentleman” Ovčáček stále pátrá. Slíbil, že ho do června najde.

21. dubna 2015 Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslova se kvůli Zemanovým výrokům obrátila na Obvodní soud pro Prahu 1.

24. června 2015 Prezident vypsal stotísícovou odměnu pro toho, kdo najde článek Hitler je gentleman.

30. června 2015 Ovčáček a ani nikdo jiný článek nenašel.

2. března 2016 Soud rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky musí za Zemanovo tvrzení omluvit.  

18. dubna 2016 Hrad proti verdiktu soudu z března odvolal.

1. září 2016 Odvolací městský soud rozhodl, že se Hrad musí Kaslové omluvit za to, že Zeman označil za autora článku „Hitler je gentleman“. Kancelář prezidenta se nemusí omlouvat za tvrzení, že Peroutka napsal, „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky”, ani za Zemanovu úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením. 

6. září 2016 Hradní kancléř Vratislav Mynář uvedl, že se prezidentská kancelář omluví a že rozhodnutí soudu vítá.

23. září 2016 Vypršela lhůta, do které se měl Hrad omluvit. Kancelář oznámila, že se obrátí na Nejvyšší soud.

„Mně nejde o peníze, z řady důvodů žádné nechci. Chci jen ochránit čest člověka, který se už nemůže bránit,” uvedla mimo jiné v rozhovoru pro Právo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám