Hlavní obsah

Veteráni soutěžili na cyklostezkách, starostka postavila zátaras

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Oblaka prachu, burácení a závodníci v autech překvapili obyvatele odlehlé vesnice Trstěnice-Horní Ves na Mariánskolázeňsku. Klid této obce narušila auta, která vsí projížděla v rámci orientační soutěže. Lidé si stěžovali starostce, že řidiči jezdí bezohledně, rychle a hlavně po cestách, které nejsou standardně určeny pro provoz motorových vozidel a pohybují se na nich běžně děti a cyklisté. Žena zasáhla a cesty, které spadají pod obec, zatarasila.

Obcemi projížděli veteráni vysokou rychlostí a bez povoleníVideo: Vlastimil Hromíř

 
Článek

Auta vesnicemi o víkendu projížděla v rámci závodu veteránů Rallye Praha Revival, trasa vedla z Prahy na Plzeňsko, Karlovarsko a zpět do hlavního města. Historické vozy jezdily podle obyvatel i po cyklostezkách, kde kromě cyklistů běžně chodí na procházky i lidé s dětmi. Auto tu ale nikdo nikdy neviděl a hlavně nečekal.

V průběhu závodu zakročila starostka Trstěnic-Horní Vsi Helena Repíková, která se okamžitě obrátila na policii. K jejímu překvapení však policie nezasáhla. Průjezd povolil Karlovarský kraj a policie o něm byla informována. Starostka se tedy rozhodla zakročit na vlastní pěst a uzavřela trasu pomocí betonových jehlanů. Poté s několika pomocníky závodníky osobně upozornila, že konkrétní trasou neprojedou.

„Místní občané v Horní Vsi si stěžovali na hlučnost a rychlý průjezd aut, která tam vyloženě závodila. Volala jsem na policii, ta mi řekla, že o tom ví a že se jedná o akci povolenou magistrátem Karlovarského kraje. Bohužel pravděpodobně zapomněli obeslat obce, abychom věděli o tom, že zde budou projíždět veteráni. Policie na místě zasáhnout nemohla, protože měla jen jednu hlídku, a tak jsme zavřeli brány a nenechali jsme je projíždět,“ vysvětlila Repíková.

Obce závod nečekaly

„Žádné negativní ohlasy se k nám z řad veřejnosti nedostaly. Nicméně nás překvapilo, že nás již dopředu nikdo neinformoval, že se tato událost bude konat a bude se projíždět i naší obcí,“ řekla starostka další obce Tři Sekery Dagmar Strnadová.

Historická auta mohou dělat větší hluk, a to pak dělá dojem, že jedou větší rychlostí
Petr Kotek ze Sdružení českého autosportu

Organizátoři akce tvrdí, že auta obcemi pouze projížděla, rozhodně nešlo o závod, ale o orientační soutěž. Účastníci měli povolení Karlovarského kraje a podle svých slov se pohybovali po silnicích stanovených dle automapy.

Obce o akci podrobně informovány nebyly. „Jediné, co jsem věděla, bylo, že budou veteráni projíždět, ne závodit,“ řekla Repíková.

„Žádné obce nedostaly informaci o této akci, protože my se řídíme pouze podle pokynů ministerstva dopravy a dali jsme oznámení na policejní úřady. A jelikož se jedná o běžný průjezd, není potřeba nic takového hlásit. A nevěřím tomu, že tato vozidla jela vyšší rychlostí, než měla. Právě proto, že se jedná o historická auta, mohou dělat větší hluk a to pak dělá dojem, že jedou větší rychlostí,“ popisuje Petr Kotek ze Sdružení českého autosportu UAMK.

Již od prvního ročníku je akce nahlášena na ministerstvu dopravy a magistrátu Karlovarského kraje. Tím, že nedochází k narušení plynulosti či bezpečnosti silničního provozu, není potřeba mít žádné další povolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám