Hlavní obsah

Omluvit by se měli sami exposlanci ODS, tvrdí profesor práva

Novinky, tov

Bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, kterým se v sobotu stát v tzv. kauze trafik veřejně omluvil, by se naopak měli sami omluvit občanům. V mnoha evropských zemích by je poslanecká imunita nechránila, řekl v neděli v České televizi profesor práva na britské Cardiff University Jiří Přibáň.

Foto: Novinky

Bývalí poslanci za ODS zleva: Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr

Článek

„Nenastal čas na to, aby se poslanci omluvili za to, že se snažili zpeněžit svůj mandát?“ řekl Přibáň. Český Nejvyšší soud by podle něj měl časem přehodnotit názor, že poslanecká imunita dovoluje cokoli, co se stane ve Sněmovně.

„To je postoj, který nemá v Evropě obdoby.  Kdyby se takhle zachovali v mnoha evropských zemích, tak by se z nich stali sociální vyděděnci, kteří by se nemohli s nikým stýkat,“ dodal Přibáň.

Ministerstvo spravedlnosti se v sobotu veřejně omluvilo bývalým poslancům ODS Marku Šnajdrovi, Ivanu Fuksovi a Petru Tluchořovi za stíhání a vazbu v kauze takzvaných trafik v roce 2013. Trojice dostane také odškodné v částkách od 507 tisíc do 847 tisíc korun.  [celá zpráva]

Podezření, že chtěli zpeněžit mandát, má podle vlastních slov i poslanec ANO a bývalý novinář Martin Komárek.  Stát by se měl podle něj z případu poučit a neuvalovat vazbu, pokud je možné vyšetřování na svobodě.

„Státní zástupci by neměli strkat člověka do vazby, pokud ho nenajdou s nožem nad horkou mrtvolou,“ řekl Komárek.

Omluvu ministerstva spravedlnosti označil za zbytečnou právník a bývalý předseda Senátu Petr Pithart.

„Oni jsou odškodněni, já myslím, že to úplně stačí,“ řekl Pithart.

Reklama

Výběr článků

Načítám