Hlavní obsah

Do armády muži i ženy, vláda podpořila obnovení odvodů

– Praha

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD)ve středu podpořil návrh novely branného zákona. Pokud předloha projde legislativním procesem, armáda by mohla obnovit odvody. Ty by se nově týkaly také žen. Účinnost zákona se navrhuje od roku 2016, lidé by k odvodům měli jít o rok později.

Foto: Petr Horník, Právo

Slavnostní přísaha vojáků AČR na Hradčanském náměstí v Praze, archivní snímek

Článek

Branci budou mít možnost službu ve vojsku odmítnout. V případě válečného stavu by byli zařazeni do civilní služby třeba v nemocnicích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odvodní řízení bude podle ministerstva obrany v praxi znamenat vyplnění dotazníku a povinnost dostavit se před odvodní komisi, která posoudí zdravotní a osobnostní způsobilost dotyčného. Pokud budou mít branci zájem, budou se moct zúčastnit dobrovolného vojenského cvičení.

Povoláváni budou všichni, kterým v daném roce bude 18 let. Těch bývá podle statistik asi 100 tisíc ročně.

Odvody se nebudou týkat například těžce zdravotně postižených, těhotných žen, policistů, hasičů nebo lidí, kteří pečují o dítě do tří let. Branná povinnost, která platí již od dob Marie Terezie, zůstává zachována pro všechny od 18 do 60 let.

Posílení aktivních záloh

Obnovení odvodů neznamená obnovení základní vojenské služby, upozorňuje armáda. "Pravidelné odvody osmnáctiletých umožní armádě získat objektivní přehled o zdravotním stavu populace a ochotě lidí podílet se v případě ohrožení na obraně země. Chceme také posílit roli aktivních záloh," uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Od novely si armáda slibuje, že bude mít v případě napadení Česka rychlou možnost povolat zálohy.

Finanční náklady na zajišťování pravidelných odvodů ministerstvo odhaduje na 230 milionů korun ročně.

Novela také posiluje úlohu aktivních záloh, do kterých se mohou lidé hlásit dobrovolně již nyní. Nově by bylo možné jejich členy vyslat třeba i do zahraničních misí nebo na pomoc při živelních katastrofách. Novinkou bude i to, že bývalí vojáci z povolání budou po skončení své služby v armádě zařazeni na pět let do takzvané povinné zálohy.

Reklama

Výběr článků

Načítám