Hlavní obsah

České dráhy představily speciálně upravený vagón pro hendikepované

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy představily ve středu na pražském hlavním nádraží jeden z prvních speciálně upravených vozů určený k přepravě zákazníků se zdravotním postižením. Jedná se o speciální vagóny pro dálkové vlaky kategorií EuroCity, InterCity, expres a rychlík.

České dráhy představily speciálně upravený vagon pro hendikepovanéVideo: Novinky

 
Článek

„Po konzultaci se zákazníky jsme rozšířili vstupní dveře do vyhrazeného oddílu, odstranili jsme dvě sklopné sedačky pro doprovod a zjednodušili ovládání sklopného stolku. Další úpravy se týkají doplnění pomocných madel, bezbariérové toalety, a také tlačítek signalizace SOS pro situace, jako je pád cestujícího z vozíku,“ uvedl člen představenstva ČD Michal Štěpán.

„Kupé se výrazně zvětšilo a myslím si, že se sem dnes pohodlně vejdou dva vozíky i s doprovodem. Kupé je tak plně vyhovující,“ pochvaluje si novou úpravu předseda Národní rady pro postižené Václav Krása.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zdvihací plošina bude nově vytočena o přibližně 15° vůči hraně nástupiště. Cestující na vozíku tak na ni bude najíždět šikmo k podélné ose vozu, čímž se eliminuje riziko možného propadu vozíku přes hranu nástupiště. Plošina však nevzbudila u některých přítomných vozíčkářů plnou důvěru.

Bezbariérových vozů je 600

„Zdá se mi, že plošina není dostatečně bezpečná. Z boku by měla být nějaká překážka, která by skutečně zabránila sjetí člověka mimo plošinu,“ zhodnotila Eva Kučerová z Pražské organizace vozíčkářů.

S upravenými vozy, které České dráhy postupně přebírají od výrobce, se setkají cestující v dálkových spojích prakticky v celé republice. V současnosti národní dopravce disponuje přibližně 600 bezbariérovými vozy, motorovými a elektrickými jednotkami, které obsluhují 4 612 garantovaných bezbariérových spojů denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám