Hlavní obsah

Ženu skalpovala vrtačka, podstoupila nezvyklou plastickou operaci

Praha

Petra Vrabcová má za sebou těžký úraz hlavy. V zaměstnání pracovala s vrtačkou, do níž se jí zamotaly vlasy a stroj ji skalpoval. V šoku ji okamžitě odvezli do nemocnice a musela podstoupit velmi náročnou plastickou operaci. Tu prozatím podstoupilo jen pár pacientů. Žena se momentálně zotavuje.

Žena si na pracovišti skalpovala hlavu, v Česku podstoupila ojedinělou plastickou operaciVideo: Novinky

 
Článek

Petra Vrabcová ze Zruče-Sence u Plzně pracuje v kovoobráběčství, kde obsluhuje stroje. I přesto, že je riziko úrazu u těchto strojů minimální, bohužel to neplatilo zrovna v jejím případě. Nešťastnou náhodou se jí při práci s vrtačkou do stroje zamotaly vlasy. Přišla o ně i o velkou část kůže na hlavě.

„S tou vrtačkou jsem pracovala několik let, mám na to praxi, a i přesto se to stalo. Prostě jsem se sehnula a nějak mi tam ty vlasy ujely a bylo to. Zprvu to pro mě byl šok, ale v první chvíli jsem si díky tomu neuvědomovala bolest,“ popsala nepříjemný zážitek Vrabcová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Devítihodinová operace

Po příjezdu do nemocnice žena absolvovala několik vyšetření a poté ji čekala devítihodinová plastická operace, kterou lékaři nedělají úplně běžně. Kůži jí přišili zpět k hlavě.

„Nejdřív jsme museli vyhodnotit, jestli jsme schopni něco takového vůbec spravit. Co se týče skalpu, tak jsme se snažili maximálně, vlasy nenahradíme nikterak, takže každý kousek dobrý. U pacientky byla kůže malinko poničená. Použili jsme u ní jiné postupy a jiné metody, aby měla pacientka minimální krevní ztráty a minimalizovali jsme i pooperační komplikace. Pacientku jsme hospitalizovali pouze tři týdny,“ doplňuje přednosta Kliniky plastické chirurgie ve Vinohradské nemocnici Andrej Sukop.

Po třech týdnech byla žena propuštěna do domácího prostředí. Rána se hojí velmi rychle a vlasy jí už pomalu znovu začínají růst. V současné době žena dochází do Vinohradské nemocnice na pravidelné kontroly.

„Páni doktoři a sestřičky jsou úžasní, že dokážou takovou věc. Já si ani nedokážu představit situaci, kdyby se to nepovedlo. Když mě převáželi v sanitce z Plzně do Prahy, tak jsem tam jela s tím, že to všechno dobře dopadne. Já jsem to brala úplně automaticky. A pak jsem se dozvěděla, že jsem třetím pacientem za 35 let na Vinohradech s tímto případem a byla jsem za to vděčná.“

Třetí zahojený případ

Podle slov přednosty Kliniky plastické chirurgie ve Vinohradské nemocnici Andreje Sukopa byl tento zákrok náročný nejen pro samotnou pacientku, ale také pro celý personál. Operaci přesně v takovém rozsahu, jako proběhla u paní Vrabcové, prováděli lékaři po čtvrté či páté. Jednalo se přitom o třetí takový případ, který se úspěšně podařilo zcela zahojit.

„Pacientka momentálně dochází na pravidelné kontroly, abychom jí poradili, co s jizvami. V oblasti víček je potřeba se o ně více starat. Také pozorujeme, jak rychle už jí rostou vlasy. Teď už je má dva centimetry dlouhé, což je teprve měsíc po zákroku neuvěřitelné,“ doplňuje lékař Andrej Sukop.

Reklama

Výběr článků

Načítám