Hlavní obsah

Účast Zemana na přehlídce v Moskvě není šťastné rozhodnutí, tvrdí Stropnický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účast prezidenta Miloše Zemana na vojenské přehlídce v Moskvě není podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) nejšťastnějším rozhodnutím. Uctít památku padlých sovětských vojáků během druhé světové války mohl druhý den, uvedl ministr v nedělním pořadu Partie televize Prima.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

Stropnický zdůraznil, že druhý den oslav 70. výročí konce druhé světové války považuje za nesporný. "Při 70. výročím by se pocta padlým samozřejmě měla a musí projevit," uvedl ministr. "Asistovat u vojenské přehlídky nepovažuji za nejšťastnější rozhodnutí. Zvlášť v kontextu toho, že by tam naše hlava státu měla být jako jedna z mála," dodal.

Zdálo by se mu prý vhodné, aby prezident v této záležitosti postupoval shodně v souladu s hlavami demokratických států. Více kroky prezidenta jako svého nadřízeného nechtěl rozebírat.

Zeman již dříve uvedl, že by neúčast na oslavách považoval za urážku 150 tisíc ruských vojáků, kteří při osvobozování Československa zemřeli. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček v pátek na Twitteru potvrdil, že Zeman na oslavy i přes výzvy pojede.

Kritika i od dalších členů vlády

Účast Zemana na moskevské přehlídce v uplynulých dnech kritizovali i další členové vlády.

Podle lidovců není vhodné, aby se za situace, "kdy probíhá porušování mezinárodního práva ze strany Ruska", prezident zúčastnil vojenské přehlídky ruské armády. Uctění padlých při další části moskevských oslav KDU-ČSL nezpochybnila. [celá zpráva]

Účast Zemana na akci kritizují i TOP 09 nebo ODS. [celá zpráva]

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik  v neděli v televizi Prima zopakoval, že s cestou Zemana problém nemá.

Ne zbraním na Ukrajinu

K událostem na Ukrajině Stropnický řekl, že je skeptický k tomu, zda budou dodržovány dohody o příměří nazývané Minsk 2. Jako příklad uvedl stažení těžké techniky, což je součástí dohod. Pokud by se tak podle něj skutečně stalo, separatisté by museli přejít do defenzivy nebo úplně ztratí svůj vliv.

"A to je to poslední, co by si Moskva přála. Takže to je trochu protimluv. Je to trochu zbožné přání, aby to fungovalo. Samozřejmě bych si nepřál nic jiného, ale právě proto, co jsem řekl, jsem skeptik," řekl ministr.

Podle Stropnického není nyní vhodné, aby západní země na Ukrajinu dodávaly zbraně. Poznamenal, že při setkání ministrů obrany NATO se taková varianta nikdy vážně neposuzovala. Dodal, že vzhledem k politice Ruska se baltské státy o svou bezpečnost obávají právem. Vyjádřil ale víru, že v Moskvě dojde co nejdříve "k vystřízlivění" a k racionální politice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám