Hlavní obsah

Zeman jmenoval nové soudce

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval 30 nových soudců obecných soudů. Po jmenování se vyslovil i k otázce jejich platů. Státu hrozilo, že kvůli chybnému výpočtu bude muset soudcům doplatit až šest miliard korun, nakonec však došlo ke kompromisnímu řešení, které vyjde státní rozpočet jen na 1,2 miliardy korun. Prezident by si přál, aby soudci nerozhodovali o svých platech sami.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman po jmenování a nezbytné gratulaci novým příslušníkům soudcovského stavu připomněl, že žádná profesní skupina by neměla mít právo rozhodovat o svých platech. Narážel tak na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který přiznal soudcům nárok na zpětné vyplacení části mezd.

Podle Zemana byla již „vcelku uspokojivě” vyřešena problematika odměňování politiků, a vyslovil proto naději, že podobný zákon by mohl ošetřit i mzdy soudců.

„Jsem zvědav, zda k tomu dojde,” řekl prezident.

Extrémní platy nezajistí nezkorumpovatelost

Zeman nesouhlasí s tím, že lidé zastávající odpovědné funkce by měli mít  „extrémně vysoké platy, aby nebyli zkorumpovatelní”. Podle prezidenta tato logika uráží osobní integritu těchto lidí, a navíc podle něj platí „takzvaný sací reflex”, podle něhož chce ten, kdo má hodně, ještě více.

Soudcům proto popřál, aby jejich plat odpovídal důstojnému způsobu života bez existenčních potíží.

Ženy převažovaly

Nejvíce nově jmenovaných soudců, mezi nimiž je 21 žen, zamíří do Středočeského kraje.

Mezi novými soudkyněmi je i Nina Smitová, dcera bývalé první dámy Dagmar Havlové. „Pozdravujte maminku," řekl jí po složení slibu Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám