Hlavní obsah

Udělám vše, abych nemusel rezignovat, řekl nový ministr spravedlnosti Pelikán

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve čtvrtek novým ministrem spravedlnosti Roberta Pelikána. Ve funkci nahradil Helenu Válkovou (ANO), které dosud dělal prvního náměstka. Zeman si ve jmenovacím projevu rýpl do chaotické situace kolem odstoupení Válkové z funkce. Pelikán prohlásil, že udělá vše, aby nemusel rezignovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Robert Pelikán, Bohuslav Sobotka a Miloš Zeman po jmenování nového ministra spravedlnosti

Článek

Pelikánovi Zeman ve čtvrtek popřál, aby se mu ve funkci dařilo. „Budete-li svoji práci vykonávat dobře, nikdy sám nepodávejte rezignaci. Budete-li ji vykonávat podle svého názoru špatně, pak tu demisi podejte sám. A já pevně věřím, že se ta druhá varianta nikdy neuskuteční,” řekl.

„Funkce se ujímám s pokorou, odvahou a odhodláním,“ odpověděl prezidentovi Pelikán. „Čekají mě nelehké úkoly, na ministerstvu spravedlnosti je mnoho práce, čeká mě boj s insolvenční mafií, čeká mě boj s těmi, kdo obchodují s lidskou chudobou, čeká mě započetí změn v našem justičním systému, které jsou nezbytné. Udělám vše pro to, abych nemusel podávat demisi,“ dodal.

Zeman mu ještě sdělil, že doufá, že v dubnu se na vládu dostane zákon o státním zastupitelství. Rád by také, aby se Pelikán zabýval platy soudců a otázkou případné soudcovské samosprávy, tzv. nejvyšší soudcovské rady. „Věřím, že i s tímto dlouhotrvajícím evergreenem se vám podaří pohnout,“ řekl.

Válkovou donutili k rezignaci

Válková se rozhodla odstoupit v první polovině února. Později uvedla, že ji k odchodu dotlačilo vedení ANO, což nakonec přiznal i předseda ANO Andrej Babiš. Válková do té doby čelila kritice kvůli zdlouhavému přijímání významných zákonů a neobratné personální politice.

„Přál bych politikům, aby mluvili jasnou řečí. Nechce-li někdo podat demisi, nechť ji nepodává. Chce-li někdo někoho odvolat, nechť ho odvolá,“ prohlásil Zeman.

Ten ještě před podáním rezignace bývalou ministryní Válkovou podpořil a později naznačil, že by její demisi nemusel přijmout. Na to premiér Bohuslav Sobotka reagoval, že pokud ji nepřijme, Válkovou sám odvolá.

Sobotka uvedl Pelikána do úřadu

Později uvedl premiér Bohuslav Sobotka nového ministra do úřadu. Na společné tiskové konferenci mu popřál úspěch v nové funkci a jmenoval priority pro resort. Těmi má být mimo jiné zajištění a nastavení účinnějšího systému soudnictví, posílení jeho elektronizace a zrychlení chodu justice.

Pelikán odpověděl, že tyto úkoly mu jsou známy. Kromě zmíněných si vytyčil také snahu vrátit důvěru veřejnosti v justici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám