Hlavní obsah

Za uherskobrodskou tragédií stojí změna režimu, napsal komunistický poslanec

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunistický poslanec Vojtěch Adam má jasno: Zdeněk Kovář vraždil v Uherském Brodě nevinné lidi proto, že se k němu současná společnost otočila zády. Ve své úvaze píše, že se život dříve prosperujícího a nadějného elektrikáře změnil v 90. letech, kdy Kovář uvítal změnu režimu, ale ten ho semlel.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Poslanec Vojtěch Adam (KSČM)

Článek

„Co způsobuje takové tragédie, jako byla ta v Uherském Brodě? Z médií prší déšť zpráv o útoku psychicky nemocného útočníka. Dozvídáme se, že žijeme v šílené době, kdy se děravé dno naší společnosti kvapem plní hektolitry nenávisti, pocity křivdy a zneuznání a stahuje ji celou pod hladinu,“ zamyslel se komunistický poslanec v úvaze s názvem „Co dělá šílený svět s normálními lidmi“.

V ní hledá příčiny, proč Zdeněk Kovář v úterý v Uherském Brodě vtrhl do restaurace a postřílel osm lidí. Podivuje se zejména nad tím, jaká změna se odehrála v životě muže, který žil před nástupem demokracie spořádaným a spokojeným životem.

„V minulosti spořádaný, spolehlivý, pracovitý, bezkonfliktní občan, žijící se svou rodinou v řadovém domku, který si sám postavil. Schopný elektrikář, hrdý na svou profesi a svůj kumšt. Člověk se sociální prestiží, uznávaný svým okolím. Nikdy se příliš nestaral o společenské zábavy. Prostě jen žil svůj život. Zlom přišel v devadesátých letech. Nová doba přinesla nejistotu a ‚obyčejný zaměstnanec‘ se náhle stal pouhou vyměnitelnou položkou. Zdeněk Kovář, údajně antikomunista, nicméně uvítal změnu režimu a snažil se prý i v něm uspět,“ napsal Adam.

„Memento nové doby“

V textu dále vypráví, jak Kovář, „člověk hrdý na své schopnosti“, odmítal podřadné práce, až přišel o zaměstnání a začal postupný pád. „Pak přestal vycházet i ven na ulici. Jeho maminka dnes tvrdí, že od té doby se začal pomalu měnit. Následně začalo docházet ke konfliktům se sousedy. Nakonec Zdeněk Kovář vyšel ze svého domu, ale už neochotný k jakékoli komunikaci. Přišel trestat a vystřílet vykřičníky svého vzteku a zoufalství, které by už nikdo nemohl ignorovat.“

Podle Adama bychom tento příběh měli vnímat jako memento toho, co se děje se současnou společností, která je nemocná a i zcela zdravé jedince ničí, dokud se nezblázní. „Pokud by tento systém neexistoval tak, jak je nastavený dnes, jsem přesvědčený, že by se uherskobrodská tragédie nikdy nestala,“ dodává v závěru.

Důkazem mu má být mimo jiné to, že v poslední době stoupá počet sebevražd. „Na Václavském náměstí se zapálilo za posledních deset let již několik novodobých Palachů. Proč někdo volí tak krutou smrt? Komunista Jan Palach ji zvolil proto, aby v zoufalství vyburcoval český národ z letargie. Ten, kdo se upaluje, chce v každém případě demonstrovat své zoufalství. Ať už tento čin koná mysl šílená, či zdravá a plně vědomá, jde o žalující výkřik člověka, který už nemůže déle snášet tíhu života, který žije,“ vysvětlil poslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám