Hlavní obsah

Pustějovský zámek, který má být zbourán za evropskou dotaci, může být památkou

Právo, Denisa Telaříková

Do boje o záchranu bývalého venkovského zámečku v Pustějově na Novojičínsku se pustili obyvatelé obce, ale i lidé z dalších částí Moravskoslezského kraje. Vadí jim, že radnice chce nechat bývalé barokní letní sídlo augustiniánů, vzniklé v polovině 18. století, zbourat. A navíc ještě za téměř dvoumiliónovou evropskou dotaci.

Foto: archiv Oldřicha Usvalda

Budova je podle radnice ve špatném technickém stavu

Článek

Pustějovskou radnici tak minulý týden zahltily návrhy na odkoupení historického objektu za korunu. Místní občané se navíc rozhodli podat návrh na ministerstvo kultury, aby byl zámeček zapsán do seznamu kulturních památek. Právu tyto informace potvrdili pustějovský starosta Tomáš Maiwaelder (ODS), ministerstvo kultury i ostravská památkářka Romana Rosová, která spolu s dalšími odborníky objekt navštívila.

Zámek prý není v tak špatném stavu

„Udělali jsme zběžnou prohlídku pustějovského zámku a zjistili jsme, že není v tak dramatickém stavu, jak tvrdí pan starosta. Na fasádě jsme objevili vlhký flek, zřejmě od prasklé rýny, a v podkroví bylo mírně nasněženo, což vypadá na posunuté keramické tašky na střeše. Nicméně viděla jsem objekty v mnohem horším stavu, zřícení tomu v žádném případě nehrozí a bezpečnost obyvatel není ohrožena, jak říká radnice,“ sdělila Právu Rosová s tím, že uvnitř je objekt zachovalý.

„V patře je jen jedna část přestavěna na tělocvičnu, což se stalo někdy na začátku 20. století, ale zbytek je dochován. V přízemí i v patře jsou zachovány barokní klenby i stropy se štukovými zrcadly. Rozhodně se to dá opravit a ani ty finance by nemusely být nijak dramatické,“ upozornila ostravská památkářka. Dodala, že se samozřejmě  může stát, že když se do toho začne zasahovat, nějaká skrytá vada se objeví.

Lidé chtějí zámeček na seznam památek

Radní si však stojí za svým a chystají se zámeček zbourat. Obec má už i přiklepnutou evropskou dotaci. A to i přesto, že před nějakou dobou na radnici dorazila petice proti bourání a minulý týden i návrhy na odkup zámku a jeho následnou opravu. Přesto, že se lidé v obci spojili a poslali na ministerstvo kultury žádost, aby byl zámeček zapsán do seznamu kulturních památek.

Ministerstvo jejich žádost obdrželo v pondělí 9. února a nyní ji zpracovává. Právu to sdělila Kristýna Bernášková z tiskového oddělení ministerstva.

Nejde jen o objekt, ale i o pozemky

Pustějovský starosta tyto aktivity příliš nevítá. „Ano, je to pravda. Přišlo nám několik požadavků od lidí, mimo jiné i od pana Šmíry (štramberský podnikatel, který již zachránil v kraji několik zdevastovaných památek – pozn. red.), že chtějí zámek za korunu koupit. To je ale nesmysl. Nejde jen o objekt, ale i o pozemky. Jde o spekulanty,“ reagoval starosta Maiwaelder s tím, že zastupitelstvo vezme nabídky na vědomí, ale je možné, že veřejně o nich ani na březnovém zastupitelstvu jednat nebude.

„Vím také o návrhu na zapsání budovy na seznam kulturních památek. Myslím si, že tento objekt k tomu není určený, jsou důležitější budovy. Nepřivítal bych to, protože každá další činnost kolem něj by se prodražila,“ řekl starosta. Přitom na něj apelovali také památkáři a zástupci novojičínského muzea, aby obec zámeček zachránila a nedemolovala.

Podle knihy Adolfa Turka 650 let Pustějova postavili letní zámek v barokním slohu v polovině 18. století augustiniáni z fulneckého kláštera. Obydlí duchovních správců tehdy mělo pouhé čtyři pokoje. Po zrušení fulneckého kláštera v roce 1784 byl zámeček přestavěn na kaplanku. Pak byl zámek využit jako fara, tělocvična a naposledy jako obecní dům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám