Hlavní obsah

V Bílině uspěli komunisté, v Chomutově hnutí PRO Chomutov

Aktualizováno

Opakované komunální volby vyhrála v Bílině na Teplicku KSČM. Získala 25,63 procenta hlasů a v zastupitelstvu bude mít devět mandátů. Na druhém místě skončilo sdružení Nezávislí v Bílině (17,99 procenta), třetí ANO (16,82 procenta). V Chomutově vyhrálo hnutí PRO Chomutov, které získalo 26,97 procenta hlasů. Druhá skončila ČSSD (17,85 procenta), třetí komunisté (15,18 procenta).

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček vedl kandidátku KSČM v Bílině

Článek

Komunisté, jejichž kandidátku vedl v Bílině hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, si oproti říjnovému hlasování o jeden mandát polepšili. O jednoho zastupitele víc budou mít i Nezávislí v Bílině - HNHRM, po novém hlasování jich bude šest. V zastupitelstvu zasedne i Moje Bílina - TOP 09 s pěti mandáty, Nezávislí pro Bílinu se dvěma mandáty a Bílinští sociální demokraté (BSD) také se dvěma mandáty.

BSD současného místostarosty Zdeňka Rendla si oproti řádnému hlasování nejvíc pohoršili, přišli o tři mandáty. Opakované hlasování nařídil ve městě ústecký krajský soud kvůli kupčení s hlasy. Právě BSD byli nejčastěji zmiňováni v souvislosti s údajným kupčením.

V Chomutově je koalice domluvena

V Chomutově se na spolupráci se už dřív domluvilo vítězné hnutí PRO Chomutov s ANO a KSČM. Podle na podzim uzavřené dohody by se měl stát primátorem lídr PRO Chomutov Daniel Černý. Koalice bude mít v zastupitelstvu pohodlnou většinu 22 hlasů. Jednou z priorit budoucí koalice bude nulová tolerance hazardu.

Dosud vládnoucí ČSSD skončí stejně jako hnutí Nový Sever pravděpodobně v opozici. ODS, která se sociálními demokraty v posledních letech vládla, se do zastupitelstva vůbec nedostala. Získala jen 4,84 procenta hlasů. Ještě méně získala TOP 09, a to 4,11 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám