Hlavní obsah

Zelení si do svého čela zvolili Janu Drápalovou

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedkyní Strany zelených se v sobotu stala na sjezdu v Brně starostka Brna-Nového Lískovce Jana Drápalová (52). Delegáti jí dali ve volbách přednost před starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem a studentem Tomášem Schejbalem, získala 115 ze 198 možných hlasů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jana Drápalová

Článek

Chce dovést zelené k úspěchu v krajských volbách v příštím roce, k čemuž chce napomoci sjednocením strany. Právě rozpolcenost dříve obírala stranu o voliče. Zároveň chce lidi přesvědčovat o tom, že zelená řešení jsou přínosná, řekla.

Drápalová už ve svém volebním projevu upozornila na to, že boj za občanské svobody přestala veřejnost vnímat pozitivně. „Musíme lidi přesvědčit, že tomu tak není. Lidé by nám měli věřit, my jsme například jediná strana, která v energetické bezpečnosti zná cestu kupředu,“ upozornila.

Tvrdí, že zelení musí přsvědčit občany o tom, že se nám daří hájit jejich zájmy, jejich svobodu. „A že jen ve svobodné společnosti můžeme uplatňovat svoji iniciativu a kreativitu. Musíme dosáhnout toho, že stát nebude takovým lidem házet klacky pod nohy a že stát nebude podporovat ty, kteří ty klacky hází," řekla Drápalová.

Bývalý předseda strany Ondřej Liška rezignoval po neúspěchu zelených v květnových volbách do Evropského parlamentu, v kterých strana získala 3,77 procenta hlasů.

Zelení propadli i v posledních sněmovních volbách v roce 2013. Loni na podzim ale uspěli v senátních volbách, když získali jedno křeslo v doplňovací volbě v Praze 10. Zelení na podzim posílili i na komunální úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám