Hlavní obsah

Bažantí vývar a daňčí pečeně – Miloš Zeman poobědval s premiérem Sobotkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek na zámku v Lánech poobědval s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Oba politici za doprovodu manželek hovořili mimo jiné o aktuální domácí politické situaci a prioritách české zahraniční politiky.

Foto: Kancelář prezidenta republiky, ČTK

Prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou (vpravo) přivítali na novoročním obědě v Lánech premiéra Bohuslava Sobotku a jeho ženu Olgu.

Článek

„Setkání jsme využili k tomu, abychom s manželkou popřáli prezidentskému páru hodně zdraví a štěstí do nového roku,” okomentoval setkání Sobotka.

„S panem prezidentem jsme měli možnost zhodnotit uplynulý rok a probrat alespoň některé vládní priority pro rok 2015. Mluvili jsme o aplikaci služebního zákona, snaze vlády vyčerpat co nejvíce prostředků z fondů EU nebo přípravě zákona o prokazování původu majetku. Dotkli jsme se koordinace zahraniční a bezpečnostní politiky státu, dalšího rozvoje vztahů s Čínou a situace uvnitř EU,“ doplnil premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nicméně například na podobu služebního zákona se názory obou politiků rozcházejí do té míry, že prezident normu podporovanou koalicí vetoval. Po přehlasování veta Sněmovnou pak dal podnět k jejímu přezkoumání Ústavním soudem. [celá zpráva]

Odlišný pohled se v poslední době projevil i v některých zahraničněpolitických otázkách. Sobotka se proto se Zemanem nedávno domluvil na častějších konzultacích za účasti ministrů zahraničí, obrany a šéfů obou komor parlamentu. [celá zpráva]

Na tabuli byla daňčí pečeně

Lánští kuchaři předním politikům a jejich manželkám připravili zámeckou paštiku s lánským pečivem, po níž následoval bažantí vývar.

Hlavním chodem byla daňčí pečeně se šťouchanými brambory, jako dezert hosté dostali vanilkovou zmrzlinu, doplnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Novoroční obědy předních politiků jsou tradicí. Svůj první novoroční oběd ve funkci prezidenta absolvoval Zeman loni s tehdejším premiérem v demisi Jiřím Rusnokem.

S ústavními činiteli v minulosti obědval i Zemanův předchůdce Václav Klaus. Mezi témata rozhovorů často patřily vztah vlády, parlamentu a prezidenta.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Zeman příští týden poobědvá ještě s šéfy obou komor parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám