Hlavní obsah

Česká armáda darovala Ukrajině zimní výstroj

Ministerstvo obrany darovalo Ukrajině přes 10 tisíc kusů výstroje, které již česká armáda nepotřebuje. Na seznamu je především zimní výstroj. Ministerstvo to uvedlo na svých webových stránkách. Smlouva o darovaní byla podepsána 30. prosince.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský voják (Ilustrační foto)

Článek

Materiální pomoc zahrnuje podle ministerstva například dva tisíce kabátů vzor 97 s vložkou, 800 bot vzor 95 či tři tisíce plyšových ušanek. „Vzhledem k ročnímu období na seznamu převažují zimní výstrojní součástky, jako jsou nejrůznější vložky či zateplené oděvy,” uvedlo ministerstvo.

Podle ředitele Sekce obranné politiky a strategie Jana Jireše byla tato vojenská výstroj prohlášena za trvale nepotřebný majetek. Darovací smlouvu s ukrajinským ministerstvem obrany Jireš podepsal v úterý. Další podrobnosti, například hodnotu darovaného materiálu, ministerstvo neuvedlo.

Česko v minulosti Ukrajině nabídlo třeba léčbu zraněných demonstrantů, do českých nemocnic jich byly převezeny asi čtyři desítky. Ministr obrany Martin Stropnický v září uvedl, že by se v ČR mohli léčit i zranění ukrajinští vojáci a že česká strana je připravena na Ukrajinu dodat zdravotnický i jiný materiál. Ukrajina, která se již několik měsíců potýká s boji s proruskými separatisty, také v minulosti projevila zájem třeba o nepotřebná letadla, která má Česko k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám