Hlavní obsah

Vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách omezí zákon

Vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách omezí zákon. Doplatek bude stát poskytovat provozovatelům ubytoven na prostory, nikoli na počet lidí žijících v jednom bytě. Výše nájemného nemá převýšit částky v místě obvyklé. Změnu přináší vládní novela o pomoci v hmotné nouzi, která nabude účinnosti od ledna.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Mezi problémové ubytovny patří podle policie i tato v pražských Vysočanech.

Článek

Novela má zabránit přeplácení nákladů na bydlení v ubytovnách ve prospěch jejich provozovatelů. Stanoví také požadavky, které budou muset byty s doplatkem splňovat.

Součástí vládní předlohy se ve Sněmovně stalo ustanovení, podle něhož bude možné doplatek vyplácet provozovateli ubytovny jen se souhlasem příslušné obce. Cílem bylo zamezit vzniku ubytoven v nevyhovujících místech. Bude to platit od května.

Vládní novela má také zmírnit některé stavebně-technické požadavky na rekreační objekty, aby na doplatek dosáhli jejich vlastníci, pokud je užívají k trvalému bydlení. Týkat se to má zejména lidí v hmotné nouzi, kteří už v těchto chatkách bydlí a jsou jejich vlastníky. Podle platného zákona na dávky nyní nemají nárok.

Počet lidí s doplatkem na bydlení a objem vyplacených peněz se v posledních letech zvyšoval. V roce 2011 bylo 24 400 příjemců, stát vydal 850 miliónů korun. Loni už bylo příjemců 65 100 a objem vyplacených peněz vzrostl na 2,8 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám