Hlavní obsah

Urážky prezidenta by se měly mazat z internetu, popsal svou vizi Huml

– Praha
Novinky, Václav Lang

Poslance Stanislava Humla (ČSSD) popudila smršť nadávek, která se v posledních týdnech a měsících snesla na hlavu prezidenta Miloše Zemana. Je toho názoru, že by takové urážení hlavy státu mohlo být postižitelné. Pokud by se nadávky objevily na internetu, měly by být podle něj smazány.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml

Článek

„Umím si představit kritiku hlavy státu. Ať se kritizuje, ale sprostým způsobem ho urážet, si myslím, že není dobře,“ řekl poslanec Novinkám.

V rozhovoru pro Parlamentní listy předtím prohlásil, že by takové případy měly být klasifikovány jako urážka hlavy státu, která bude nějakým způsobem postižitelná. „Máme na to přestupkový zákon, máme na to trestní zákon, víc k tomu nemám co říct,“ okomentoval pro Novinky.

Pokud by se nadávka objevila na internetu, mělo by podle něj z logiky věci dojít k jejímu smazání. „Když se páchá jakýkoli delikt, tak součástí postupu soudu, případně jiného správního orgánu, by mělo být odstranění toho protiprávního stavu,“ řekl.

Zároveň ale upozornil, že se jedná jen o jeho názor na stávající situaci. Nehodlá jej žádným způsobem navrhovat jako změnu zákona.

Hanobení republiky a jejích představitelů bylo za bývalého režimu trestným činem se sazbou až dvou let odnětí svobody. V průběhu 90. let minulého století ale byly tyto skutky z trestního řádu vypuštěny. Hanobení prezidenta coby trestný čin existovalo až do konce roku 1997.

Reklama

Výběr článků

Načítám