Hlavní obsah

Stát musí odškodnit rodičku, kterou soud donutil vrátit se s dítětem do porodnice

Česká republika musí zaplatit tři tisíce eur (cca 80 tisíc korun) Evě Hanzelkové, která si stěžovala na porušení práv, když byla po porodu donucena vrátit se zpět do porodnice, ze které s novorozeným synem odešli. Rozhodl o tom ve čtvrtek Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ se týká události z roku 2007. Hanzelková tehdy na konci října porodila v nemocnici syna a vzhledem k tomu, že nedošlo k žádným komplikacím, rozhodla se ze zdravotnického zařízení i s dítětem odejít. Lékaři s tím ale nesouhlasili a informovali policii. Za několik hodin do jejich bydliště dorazily sociální pracovnice doprovázené policisty a vozem záchranné služby a rodiče byli vyzváni, aby dítě do porodnice okamžitě vrátili.

Sociální pracovnice měly tehdy v rukou usnesení soudu o předběžném opatření, které říkalo, že dítě je nutné okamžitě odvézt zpět do porodnice. Matka a dítě, které neměly žádné zdravotní problémy, tak byly odvezeny zpět do zdravotnického zařízení, kde zůstaly další dva dny.

Český soud jí nevyhověl

Hanzelková se napřed obrátila na český soud a domáhala se od státu omluvy a odškodnění. Soud jí ale ani jedno nepřiznal. Následně se proto se svou stížností obrátila na štrasburský soud, který jí vyhověl a shledal, že došlo k porušení práva na soukromý a rodinný život.

Soud ve čtvrtek dospěl k závěru, že byl porušen článek 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv týkající se soukromého a rodinného života a rovněž článek 13, který hovoří o právu na účinný právní prostředek nápravy. ČR musí stěžovatelům zaplatit 3000 eur za soudní náklady a výdaje.

Štrasburský soud řešil ve čtvrtek ještě jiný případ týkající se České republiky. V kauze dvou Češek, které si stěžovaly, že jim stát upírá právo na domácí porody, se přiklonil na stranu státu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám