Hlavní obsah

Ostrahu muničních skladů ve Vrběticích posílí 350 vojáků

– Slavičín • Aktualizováno
Právo, Novinky, rei, alf

Armáda vyšle do okolí muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku dalších 350 vojáků, aby posílili ostrahu. Po jednání předsednictva bezpečnostní rady státu v nedalekém Slavičíně to oznámili předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Foto: Dalibor Gluck, Právo

Vojáci a policisté u muničních skladů ve Vrběticích

Článek

„Situaci pokládáme za vážnou a mimořádnou,“ uvedl Sobotka a dodal, že prioritou zůstává ochrana zdraví lidí. Ostraha areálu, z něhož se tento týden znovu ozývaly desítky výbuchů, má být „důkladná a důsledná“.

Stropnický doplnil, že armáda vyšle dalších 350 vojáků, kterých tak ve Vrběticích bude dohromady 450.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

Kromě toho armáda nasadí bezpilotní stroj pro monitorování a identifikaci stavu a vývoje v areálu a v součinnosti s policií zřídí mobilní velitelství.

Pod gescí ministerstva vnitra bude rovněž zřízena poradní skupina pro právní otázky, která má pomoci občanům v postižených místech s jejich dotazy a problémy. „Nemůžeme čekat, musíme být připraveni,“ poznamenal Stropnický.

Ministr zkritizoval práci vojensko-technického ústavu ve Slavičíně, který sklady pronajímá. Podle Stropnického krizovou situaci nezvládl a nedostatečně ji vysvětloval. Jeho řediteli Stropnický doporučil, aby se vzdal z funkce. „Stane se tak příští týden,“ uvedl ministr.

Lidé z Vlachovic a Vrbětic se mohou vrátit

Úřady v sobotu ráno nově evakuovaly obyvatele obcí Vlachovice a Vrbětice kvůli likvidaci dělostřeleckého granátu na střeše poničené skladištní budovy číslo 11. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se lidé po 18:30 hodin budou moci vrátit. Pokud se rozhodnou zůstat v prozatímních ubytovnách do rána, mohou tak učinit.

Lidé evakuovaní z dalších obcí Haluzice a Lipová se ovšem budou smět vrátit domů nejdříve v neděli.

Premiér Bohuslav Sobotka ve VrběticíchVideo: Aleš Fuksa, Právo

Foto: Jiří Růžička, Právo

Premiér Sobotka a ministr vnitra Chovanec mluví s lidmi ve Slavičíně.

Odvoz munice zatím není na pořadu dne, vzhledem k novým neřízeným výbuchům. Premiér Sobotka uvedl, že pokud nenastanou další exploze, mohla by se začít munice z areálu odvážet v příštím týdnu. Plán podle policejního ředitele Tomáše Tuhého počítá s asistencí Policie ČR a Vojenské policie při odvozu.

Podle Sobotky zůstává zásadní ochrana zdraví a životů a odvoz munice bude obnoven, jakmile nastanou bezpečné podmínky.

Vláda chce podle jejího šéfa připravit také systémové a dlouhodobé řešení problematiky nakládání s municí na území ČR. „Není možné, aby se tato situace opakovala,“ řekl Sobotka, který plánuje zákonnou úpravu. Premiér očekává, že bude parlamentu předložena v průběhu příštího roku.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Lidé z Vlachovic - Vrbětic odjíždějí evakuačními autobusy z hotelu v Luhačovicích domů. Část jich ale zůstala.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Někteří lidé odjíždějí zpět do svých domovů.

Po skončení zasedání bezpečnostní rady a setkání se starosty se premiér Sobotka s ministrem vnitra Chovancem a policejním prezidentem Tuhým dali u výjezdu z areálu Vojenského technického ústavu do řeči se zhruba padesáti obyvateli obcí, které byly opakovaně evakuovány.

V davu naslouchali jejich názorům a výtkám vůči majitelům areálu asi půl hodiny. Lidé mimo jiné členy vlády upozornili, že po areálu muničních skladů, v blízkosti budov napěchovaných municí, běžně testovali své vozy automobiloví závodníci při zkušebních rychlostních zkouškách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám