Hlavní obsah

Ve Vrběticích vybuchl sousední sklad, řekl Stropnický. Areál už ale měl být čistý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku ve středu ráno vybuchl sklad, který je asi 150 metrů od místa původní říjnové exploze a pronajímá si jej stejná firma Imex Group. Novinářům ve Sněmovně to řekl ministr obrany Martin Stropnický. Sklad podle něj hoří vysokým plamenem, příčiny výbuchu nejsou známy. V neděli přitom pyrotechnici oznámili, že areál byl vyčištěn.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

 
Článek

Exploze se ozývaly i večer. Podle policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové šlo o objekt číslo 12, který měla pronajatý společnost Imex Group. Stejná firma si pronajímala sklad číslo 16, který vybuchl v polovině října.

Armáda podle Stropnického ve středu kontrolovala místo pomocí vrtulníku, protože k centru výbuchu se nemohla jinak přiblížit.

"Je to sklad, který se podařilo identifikovat. Je zhruba 150 metrů od toho původního, který explodoval. Už k žádným explozím nedochází, ale sklad hoří poměrně vysokým plamenem," řekl ministr.

Premiér Bohuslav Sobotka ještě dopoledne hovořil o tom, že příčinou výbuchu je sesuv kráteru, který se vytvořil pod místem původního výbuchu.

Areál měl být vyčištěn, budova byla zkontrolovaná

V neděli přitom zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková oznámila, že část areálu ve Vrběticích, kde v říjnu explodoval muniční sklad, je vyčištěna, aby v následujících dnech mohl začít odvoz munice z dalších skladů.

"Vše je nachystané, vypáskované a vykolíkované," uvedla tehdy Kozumplíková. [celá zpráva]

Podle Stropnického byla v minulých dnech otevřena a zběžně zkontrolována i samotná budova, která explodovala ve středu ráno. Nic prý nenaznačovalo tomu, že by objekt mohl vybuchnout.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Okolí muničního areálu ve Vrběticích

Příčiny výbuchu nejsou známy. Podle Stropnického zřejmě bude vyloučena varianta, že by explozi způsobila munice, která byla rozmetána během říjnového požáru. Není jasné, jestli mohla exploze souviset s řízenými odpaly, které se v areálu v minulých dnech dělaly.

Dělají z nás hlupáky, zlobí se místní

„Dělají z nás hlupáky! Nic než hlupáky. Každý, kdo tu bydlí, viděl a slyšel, že ten dnešní výbuch ráno byl úplně někde jinde, žádný sesuv kráteru. Dělají z nás hlupáky, kteří nevidí? Neslyší? Bylo to jasné už podle intenzity a razance. A pak, rozváželi policajtům neprůstřelné vesty,“ pohoršil se Rostislav Kašša z Vrbětic.

„To nebylo nic, co by bylo rozházené někde po příkopech, buchl další sklad. A nás uklidňují. Lidé, které evakuovali, si ani nepobrali léky, neřekli jim, na jak dlouho jdou z domu pryč, a teď povídají něco o tom, že nelétají šrapnely!“ reagoval na Stropnického snahu uklidnit emoce slovy, že lidem nelétají šrapnely mezi domy. [celá zpráva]

Kašša také popsal zkušenost z prvního výbuchu muničáku u Vrbětic. „Ukazovali jsme i premiérovi Sobotkovi, že půl kila železa doletělo po explozi až na zahradu ve Vlachovicích. Tak jo, všechno to zamlčeli, nikde ani zmínka. Tak nelétají šrapnely?“ zeptal se Kašša.

Lidé z okolí si již další skladování munice v areálu nepřejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám