Hlavní obsah

Advokáti nejsou andělé. Umějí jít i za hranici zákona

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští advokáti nejsou výjimkou z pořekadla, že v každém stádu se najde černá ovce. Jen za posledních šest let jich profesní komora za nejrůznější prohřešky skoro tři stovky pokutovala a 28 vyškrtla ze seznamu advokátů. Advokátka Ivana Jirková se měla k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 dostavit ve čtvrtek dopoledne. Čelí totiž nikoli první obžalobě z podvodu na klientovi.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

ČAK slíbila letos v květnu i přešetření případu právničky Kláry Samkové, která je podezřelá, že oklamala Českou spořitelnu a za její peníze pomohla oddlužit firmu z významného energetického holdingu.

Článek

Podle ní měla – jednoduše řečeno – hrotit rozvodové řízení, v němž zastupovala jednoho z manželů, a pak konflikty za peníze klienta zase urovnávat.

Ačkoli ještě ve středu údajně ujišťovala soudkyni Olgu Kalašovou, že o hlavním líčení ví, o den později k soudu bez omluvy nedorazila a věc byla odročena na únor.

„Nevím, jestli ji třeba dnes nepřejelo auto,“ vysvětlila Právu Kalašová, proč advokátku, která se k soudům nedostavila už víckrát, ani nepokutovala.

Česká advokátní komora (ČAK) s případným pozastavením činnosti své členky vyčkává na pravomocné rozhodnutí soudu.

„To, že před rokem nebyla zbavena možnosti výkonu advokacie, neznamená, že ČAK je benevolentní. Prokáže-li se podvod, určitě paní advokátka mezi advokáty nezůstane,“ sdělila Právu mluvčí komory Iva Chaloupková.

Pro klienta i proti němu

Advokáti nejsou samozřejmě jediní zástupci právnické profese, kteří se při své práci občas dostanou do konfliktu se zákonem. Jejich výlučné postavení coby „obchodníků“ s právními službami je však vystavuje mimořádným nárokům.

Z toho pramení i různorodost konfliktů zájmů, v nichž se mohou ocitnout. Většinu z nich pak neřeší soudy, ale právě kontrolní orgány ČAK.

„Nejčastějším důvodem pro kárnou žalobu je něco, co označujeme jako nečinnost advokáta. Například když neprovede nebo opozdí procesní úkon, neinformuje dostatečně klienta o vývoji jeho záležitosti, neprovede včas vyúčtování nebo vrácení dokladů klientovi,“ uvedla Chaloupková.

V některých případech advokáti čelí podezření, že porušili předpisy v zájmu klienta, jindy že ho naopak poškodili. Opatrní musejí být i na vlastní veřejná vystoupení.

Měl zaplatit pokutu 200tisíc korun

Bývalého elitního policistu, nyní advokáta Václava Lásku, řeší komora za veřejné výroky o právnících z advokátní kanceláře MSB Legal, zastupující mimo jiné podnikatele Ivo Rittiga.

Za svá loňská slova o jejich podílu na trestné činnosti v souvislosti s Pražským dopravním podnikem měl původně zaplatit 200tisícovou pokutu, komora ji však letos zrušila a bude o věci jednat znovu.

Advokát David Motyčka sám z komory vystoupil ještě před očekávaným vyloučením. Od září čelí obžalobě, že své klientce zpronevěřil 10,5 miliónu z prodeje nemovitosti, které si u něj uložila v advokátní úschovně.

Vydírala učitelku školky intimními fotkami

ČAK slíbila letos v květnu i přešetření případu právničky Kláry Samkové, která je podezřelá, že oklamala Českou spořitelnu a za její peníze pomohla oddlužit firmu z významného energetického holdingu. Jak je věc daleko, není zatím možné zjistit.

V komoře Samkovou podle mluvčí Chaloupkové aktuálně řeší kontrolní rada, spořitelna, která by v případném trestním řízení vystupovala jako poškozená, mlčí.

„Podrobnosti o klientce nemůžeme vzhledem k důvěrnosti informací v obchodním styku veřejně komentovat,“ uvedl pouze Marek Pšeničný z tiskového centra spořitelny.

Pravomocně odsouzená je od léta advokátka Lenka Hnilicová, která měla vydírat učitelku mateřské školy ve Štěchovicích jejími intimními fotografiemi.

Za 13 let dva tisíce kárných žalob

Kvůli promlčení se kárné žalobě vyhnul i advokát Julius Kramarič, který byl podezřelý z podplácení dvou svědků v kauze „vora v zakoně“. Městský soud v Praze, který věc projednal dokonce kvůli podezření na přečin, letos v dubnu, došel k závěru, že jednání advokáta nebylo trestné, ale pouze neetické.

V letech 2000 až 2013 se ČAK zabývala 2063 kárnými žalobami na advokáty, z nichž 1869 také pravomocně ukončila.

Celkem 104 jejích členů bylo za tuto dobu vyškrtnuto, 69 byl uložen dočasný zákaz výkonu advokacie, 540 advokátů dostalo pokutu, dalších 248 komora napomenula. V ostatních případech bylo od potrestání upuštěno nebo byla věc zastavena.

Reklama

Výběr článků

Načítám