Hlavní obsah

Moderní léčba prodlouží život pacientům s rakovinou prostaty

Právo, Václav Pergl

Rakovina prostaty patří v Česku k nejčastějším zhoubným nádorům u mužů. Jen letos lékaři očekávají až devět tisíc nemocných a v příštím roce ještě o tisíc víc. Pacienti v závěrečném stadiu rakoviny prostaty však teď mají šanci díky moderní hormonální léčbě na delší a kvalitnější život.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Celkem bude v Česku žít šedesát tisíc mužů s touto nemocí,“ řekl Právu přednosta urologické kliniky pražské Fakultní nemocnice v Motole profesor Marek Babjuk.

„Ale nová moderní léčba, která se jako doplněk chemoterapie používá teprve v poslední době, jim dokáže prodloužit život i o dva roky,“ řekl Babjuk.

Pokročilejší onemocnění, kdy nádor prostaty metastázuje, pacienta velmi zatěžuje, protože metastáze pronikají především do kostí, uzlin a jater.

Pokud otálí, musí podstoupit hormonální léčbu

Pokud muž přijde včas a vyšetření z krve na tzv. PSA, neboli prostatický specifický antigen ukáže, že by mohl rakovinu prostaty mít, podstoupí biopsii. Když potvrdí diagnózu, lékaři celou prostatu chirurgicky vyjmou.

Když ovšem muž s návštěvou lékaře otálel a metastáze pronikly do kostí a dalších orgánů, lékaři přistoupí k hormonální léčbě.

Dříve byla nutná kastrace varlat. Dnes už jde o farmakologickou léčbu, ale ani u ní není výsledek trvalý. Postupně dochází k poklesu citlivosti pacienta na terapii a onemocnění přechází do tzv. fáze kastračně rezistentního nádoru prostaty, kdy se nádorové buňky stanou rezistentní vůči léčbě a šíří se dál.

Účinná metoda

Jedinou možností až dosud byla chemoterapie, nyní ale už i v tomto pokročilém stadiu je možnost také hormonální tabletové léčby. Ta vede k prodloužení života až o dva a půl roku, vždy to ale záleží na případu.

Podle onkoložky Jany Katolické, primářky onkologicko-chirurgického oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, je moderní léčba nejen účinná, ale i bezpečná.

Aktuálně je hrazena ve třinácti komplexních onkologických centrech, která mají pro tyto účely zvláštní smlouvu se zdravotními pojišťovnami.

Reklama

Výběr článků

Načítám