Hlavní obsah

První ministr jde z vlády ven, šéf dopravy Prachař končí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang, tin

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) končí ve vládě Bohuslava Sobotky. Prachař, který dlouhou dobu čelil kritice mimo jiné kvůli personálním nedostatkům v klíčových pozicích, nakonec sám nabídl rezignaci. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš už má za něj náhradu. Na post navrhuje ředitele Skansky Dana Ťoka.

Ministr dopravy Antonín Prachař končí ve vláděVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Prachař byl kritizován mimo jiné za to, že se mu nedařilo personálně doplnit vedení Ředitelství silnic a dálnic, kde už několik měsíců chybí právoplatný šéf. Poslední kapkou byl zřejmě vyhazov šéfa Českých drah Daniela Kurucze.

„V poslední době jsem se stal terčem jakýchsi spekulací a kritik,” přiznal Prachař na mimořádné tiskové konferenci ve středu ráno. ŘSD přitom podle něj funguje nejlépe za poslední roky. „Nechci být dalším terčem jak ze strany opozice, tak ze strany médií,” řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Antonín Prachař

Prachař je fakticky již druhým ministrem, který skončil ve vládě Bohuslava Sobotky. Před měsícem opustila kabinet Věra Jourová, ta ale z ministerstva pro místní rozvoj odešla, neboť ji vláda nominovala na eurokomisařku.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš už má za Prachaře náhradu. Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi už navrhl na post ministra dopravy šéfa Skansky Dana Ťoka.

Sobotka se s Ťokem sejde ve čtvrtek

S ním se bude chtít premiér Bohuslav Sobotka sejít ve čtvrtek, informoval na krátkém brífinku během jednání vlády. Ještě ve středu chce o rezignaci informovat prezidenta Miloše Zemana.

„Je evidentní, že se panu ministrovi Prachařovi v posledních měsících začala kumulovat celá řada věcí a celá řada problémů, které se nedařilo v reálné době řešit,” komentoval Prachařovu rezignaci.

Kromě personálií na ŘSD vytkl končícímu ministrovi také nedodržení termínů výběrového řízení na nového provozovatele mýtného systému nebo to, že se nedařilo včas připravit legislativní návrhy v oblasti zrychlení výstavby dopravní infrastruktury.

Zdravotnictví nechceme, tvrdí Babiš

Prachař nabídl svou rezignaci v úterý večer na jednání předsednictva hnutí ANO, které na nabídku kývlo. Babiš pak ve středu ráno o rezignaci informoval Sobotku a odevzdal mu příslušné listiny. „Pan premiér mi slíbil, že to bude řešit a bude informovat pana prezidenta,” řekl vicepremiér.

„Mě osobně to velice mrzí,” dodal s tím, že Prachař je extrémně pracovitý člověk, který dělal maximum pro to, aby dal resort do pořádku. Ministerstvo dopravy ale podle něj bylo dlouhodobě v dezolátním stavu. Prachař se za své působení nestydí. „Jsem spokojený se svým účinkováním,” prohlásil.

Kalousek: Je to logický krok

K demisi se vyjádřili i ostatní politici. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že jeho strana situaci v resortu dlouhodobě kritizovala. „Domnívám se, že toto je jediný logický krok,” řekl Právu.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v České televizi řekl, že Prachařův odchod je úlevou pro všechny.

„Důvody neznám, je to rozhodnutí pana ministra. Nový ministr je v kompetenci ANO, premiéra a prezidenta,“ napsal Právu šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Na otázku, jestli vládu čekají další změny, odpověděl tajuplně: „Kdo ví?“

Anketa

Byl podle vás Antonín Prachař dobrým ministrem dopravy?
ano
36,2 %
ne
63,8 %
Celkem hlasovalo 539 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám