Hlavní obsah

Vulgarismům prezidenta jsme zabránit nemohli, tvrdí mluvčí rozhlasu

Aktualizováno

Při nedělním vysílání Hovorů z Lán, v němž prezident Miloš Zeman použil několik vulgárních výroků, Český rozhlas nepochybil. Sdělil to mluvčí ČRo Jiří Hošna. Podle něj šlo o živé vysílání a moderátor pořadu Jan Pokorný navíc hlavu státu na některá vyjádření upozornil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman v tradičních Hovorech z Lán pro Český rozhlas

Článek

"Nemohli jsme nijak ovlivnit, jaké výroky se k posluchačům dostanou, jelikož pořad byl vysílán živě. Moderátor Jan Pokorný splnil svou povinnost, že prezidenta na nevhodnost některých slov upozornil," řekl Hošna. V pozdějším tiskovém prohlášení dodal, že pořad mezi posluchači vyvolal bouřlivé reakce, zejména ty pasáže, ve kterých prezident použil vulgární výrazy.

"Český rozhlas nic nenamítá proti vyhrocené diskusi a silným argumentům. Je ale přesvědčen o tom, že vulgární výrazy do vysílání média veřejné služby nepatří," uvedl Hošna. Na dotaz ČTK doplnil, že rozhlas ve vysílání Hovorů z Lán hodlá pokračovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Moderátor a šéfredaktor Radiožurnálu Pokorný řekl serveru lidovky.cz, že nepamatuje, že by hlava státu ve vysílání řekla tři neslušná slova. "Ale je to pro nás určitě nová zkušenost. My si k tomu určitě řekneme nějaké stanovisko," dodal Pokorný s tím, že není příznivcem používání neslušných slov v rádiu.

Zeman při v Hovorech kritizoval koaliční vládu za její přístup ke služebnímu zákonu. „Vláda podle mého názoru dosud ve svém konání učinila jednu základní chybu, že podlehla panu Kalouskovi a zk... služební zákon z původní podoby, řekněme italského modelu, kde státní tajemník přetrvává, i když vláda se mění každý rok,” řekl Zeman v rozhlase. Nelichotivě se vyjádřil také na adresu ruských aktivistek ze skupiny Pussy Riot.

Anketa

Vadí vám, že prezident použil v rozhovoru pro ČRo vulgární výrazy?
Ano
74,2 %
Ne
25,8 %
Celkem hlasovalo 13914 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám