Hlavní obsah

E-mail, který se dostal, kam neměl: Babišův asistent způsobil rozruch mezi ministry

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí má údajně pochybnosti o několika vypsaných veřejných zakázkách. Ministři Sobotkovy vlády proto dostali v těchto dnech žádost ministra Andreje Babiše (ANO), aby někteří do konce týdne vysvětlili, oč běží. Jde o dvanáct tendrů za zhruba 400 miliónů korun. Dalších pět veřejných zakázek se týká některých krajů. Jenže e-mail, který má Právo k dispozici, vyvolal u některých členů vlády rozruch.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Vyplývá z něj, že balík zakázek, které se mají jevit jako podivné, vybral čtyřiatřicetiletý poslanecký asistent ministra financí Darek Kysela, který pro Babiše pracoval už v Agrofertu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kouzlem nechtěného dostali členové vlády omylem žádost ministra o vysvětlení spolu s poznámkami, které Kysela k jednotlivým zakázkám připojil. Ty ale byly původně určeny pouze členům Babišova hnutí, avšak ministrova sekretářka je omylem rozeslala všem ministrům. Zakázky se přitom netýkají jen resortů spravovaných ministry za ANO, ale také ČSSD a lidovců.

Jen pro příklad: ministerstvo spravedlnosti vedené Helenou Válkovou chce za sedm miliónů korun vysoutěžit rady, jak zefektivnit výdaje. Kysela přitom tuto zakázku opatřil následující poznámkou: „Ministerstvo vypisuje soutěž za 7 mil. na zefektivnění výdajů… to by měly raději ihned zrušit, než si toho nějaký novinář všimne.“ (Pravopisná chyba byla v původním e-mailu – pozn. red.)

Resort obrany, kterému šéfuje Martin Stropnický, pro změnu zase vypsal soutěž na boj s korupcí, který by však měl být součástí jejich práce. Název zakázky zní zajímavě: Návrh optimalizace institucionálního zabezpečení boje s korupcí v rezortu MO. (Pravopisná chyba byla v původním e-mailu – pozn. red.)

Kyselova poznámka pak zní následovně: „Ministerstvo vypisuje soutěž na boj s korupcí, mělo by být součástí jejich práce.“

Do hledáčku ministerstva financí se dostala také soutěž na zajištění bezpečnostních služeb a služeb dozoru v objektech Národního muzea, které spadá pod ministerstvo kultury vedené lidovcem Danielem Hermanem. Cena? 200 miliónů korun. A asistentova poznámka? „Národní muzeum jistě potřebuje ochranu, s ohledem na rozsah 200 mil. Kč hodné pozornosti.“

Babiš zůstává v klidu

Babiše nechává nepříjemná situace v klidu. „E-mail poslala sekretářka omylem všem ministrům. Zpráva měla jít jen na ministry hnutí ANO.“ připustil šéf resortu financí na dotaz Práva. Dodal, že jeho úřad se zajímá o všechny zakázky, protože šetřit by měla všechna ministerstva.

„To nejsou podezřelé zakázky, ale zpráva obsahuje zakázky, o které se zajímáme a které měly být poslány našim ministrům – sekretářka to spletla a poslala to všem. Není žádné podezření, jen se ptáme,“ poznamenal Babiš.

Ministři vlády, nejen z ANO, ale také soc. dem. a lidovců si přečetli následující Kyselovo vysvětlení: „Jedná se o výběr pozoruhodných zadání s komentářem, seřadil jsem dle resortů/ministrů, vybral jsem pár zajímavých zakázek i u krajů a státních podniků. Naši ministři tam mají taky perly.“ K tomu Babišův poslanecký asistent doplnil, že by asi stálo za to dávat to i poslancům ANO, ať mohou prověřovat taky v regionech, a pochopitelně později k využití pro audit ministerstva financí.

V seznamu je např. zakázka Moravskoslezského kraje na jeho propagaci prostřednictvím leteckého dopravce za pět miliónů korun. Nebo také zakázka spadající pod místopředsedu vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) na fyzickou ochranu a ostrahu budov, provozoven a prostor zadavatele, recepční služby a poskytování dalších služeb za 14,5 miliónu Kč.

Němeček reagovat nebude

Kysela se v poznámce pozastavuje nad tím, proč tyto služby nedělá středisko společných služeb, které je zadavatelem tendru.

„Uložil jsem panu Kyselovi, aby mi sledoval všechny zakázky, které stát dělá. Dělá mi z toho nějakou analýzu a našich resortů se ptáme, jestli ta zakázka je potřebná a jestli skutečně chtějí dávat takové peníze,“ vysvětlil Kyselovo angažmá Právu Babiš. Podle něj nejde o nic nenormálního. „Je to skandální, že se ptáme?“ poznamenal. Na otázku, co se stane, pokud ministři na jeho výzvu k vysvětlení nebudou reagovat, ministr odpověděl jasně: „Nic.“

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který v seznamu zakázek figuruje jako jediný člen soc. dem., třikrát Právu řekl, že na Babišovu žádost zaslanou jeho sekretářkou reagovat nebude.

„Předpokládám, že když po mně bude něco chtít pan ministr financí, že dostanu dopis od něj, a ne od nějaké sekretářky.“ prohlásil. Celý e-mail prý spolu s kolegy považovali za zfalšovaný.

„Myslel jsem si, že někdo chce pana ministra financí zdiskreditovat, protože není možné, aby něco takového se spoustou chyb z jeho úřadu vůbec odešlo,“ uvedl Němeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám