Hlavní obsah

Děti zadržených nebo náhle zesnulých rodičů budou 24 hodin na policii

Právo, Stáňa Seďová

Situace dětí, jejichž rodiče např. zadrží policie, musí do nemocnice nebo zemřou, se od Nového roku zkomplikuje. Prvních 24 hodin se o ně musí postarat v nemocnici, na úřadě nebo na policejní služebně. Do Klokánků už se takové děti totiž nevejdou, a přitom musí někde vyčkat na rozhodnutí soudu o umístění do ústavu.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Centrum Klokánek v Brně. Ilustrační foto

Článek

Uplynulých 14 let se v podobných případech postupovalo tak, že ocitlo-li se dítě bez péče, odvezla ho policie nebo sociální pracovníci do Klokánku, než soud rozhodl, zda a do jakého ústavu bude svěřeno. Jenomže od Nového roku to nebude možné. Fond ohrožených dětí se bude muset striktně řídit předpisem, který mu nařizuje nepřekročit nařízenou kapacitu − tedy 28 dětí.

Do rozhodnutí soudu se tak podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) bude muset o dítě postarat zdravotnické zařízení, úřad nebo policie, vždy za přítomnosti sociálního pracovníka.

„V případě, kdy není možno navrátit dítě rodině či se nepodaří získat souhlas rodiče s předáním dítěte do péče jiné osoby, je třeba zajistit vydání předběžného opatření, jímž bude dítě předáno do péče vhodné osoby či zařízení. Než však soud rozhodne, je třeba zajistit dítěti akutní péči,“ rozvádí výklad ustanovení o sociálněprávní ochraně dětí MPSV a stanovuje, kde a kým má být péče poskytnuta.

Jak přesně to bude vypadat v praxi, nevíme
pražská sociální pracovnice

„Může být zajištěna podle okolností v zařízení zdravotnickém či v krajním případě na úřadě či policejní úřadovně. Ponechání dítěte v péči některého z uvedených zařízení je však v souladu s Listinou základních práv a svobod striktně časově omezeno na dobu, než soud rozhodne o podaném návrhu na vydání předběžného opatření, tj. do 24 hodin od podání návrhu.“

Žádná novinka

„Mě tento text, když jsem si ho přečetla, doslova šokoval. Vůbec si nedokážu představit, jak se o takové dítě, které na tom nebývá příliš dobře, chtějí postarat. Zda budou na služebnách a úřadech zřizovat speciální místnosti pro tuto péči, což by asi měli. Čekat, že si je budou nechávat nemocnice nebo zdravotnická zařízení, asi příliš nelze. A jak to zvládnou ty sociální pracovnice?“ ptá se s údivem Marie Vodičková, ředitelka Fondu ohrožených dětí, který se o většinu těchto dětí vždy ihned postaral.

Podle ministerstva ale nejde o žádnou novinku. „Zákon o sociálněprávní ochraně dětí neobsahuje ve vztahu k zajištění neodkladné pomoci dítěti nic, co není součástí této normy již řadu let. Zajištění neodkladné okamžité pomoci dítěti v akutní krizi je součástí sociálněprávní ochrany dětí desítky let,“ reagoval na dotaz Práva mluvčí MPSV Petr Habáň.

O dítě na služebně se nestará Policie ČR, ale pracovník sociálněprávní ochrany dětí.
mluvčí policejního prezídia Jozef Bocán

Jenomže dosud děti vyžadující okamžitou péči přijímaly, a do konce roku budou, Klokánky. Pak to zůstane na sociálních pracovnicích. „Magistrát nás o tom už informoval, řešili jsme to na několika schůzích. Víme o tom, že budeme muset děti hlídat v tomto režimu, ale jak přesně to bude vypadat v praxi, nevíme,“ řekla Právu jedna z pražských sociálních pracovnic.

Policie speciální místnosti nevybuduje

„Sociální pracovnice nám volaly i večer, kolikrát jsme si pro děti i jezdili a přijímali je, přestože jsme to měli od ministerstva zakázané, protože podle jejich tabulek byly tyto děti nadpočetné, i když my měli fakticky volné postele. Ty vznikly tím, že MPSV nám v tabulkách eviduje i děti, které jsou dlouhodobě na propustkách u rodičů nebo pěstounů. Řešili to tím, že nám pak na tyto děti nedávali příspěvky. Ale my jsme je stejně brali, nemohli jsme je nechat na ulici a nebyl nikdo, kdo by se o ně postaral. Teď to bude na policii a úřadu, aby jim tu okamžitou péči poskytly, i když se mi to skutečně jeví na hlavu postavené,“ dodala Vodičková.

Policie nemá v plánu vytvářet speciální místnosti. Dítěti by měla stačit přítomnost sociálního pracovníka. „O dítě na služebně se nestará Policie ČR, ale pracovník sociálněprávní ochrany dětí. Z tohoto stanoviska pouze vyplývá, že může nastat situace, kdy dítě bude na policejní služebně po dobu 24 hodin, ale vždy za přítomnosti pracovníka orgánu sociálněprávní ochrany dětí, to znamená, že policie nemusí zřizovat speciální místnosti,“ sdělil Právu Jozef Bocán, mluvčí policejního prezídia.

Od loňského listopadu funguje Klokánek také v Olomouci. V rekonstruované budově jsou k dispozici čtyři byty až pro 16 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám