Hlavní obsah

ODS navrhne povinnou práci vězňů

Právo, Jan Martinek

Povinná práce pro vězně či souhlas občanů k vyhlášení chráněných území. Tato témata chce na svém čtvrtečním mimořádném kongresu otevřít ODS, která se sejde v pražském Forum Karlín. Kongres pod vedením šéfa Petra Fialy, který chce ukázat, že strana se po drtivých porážkách mění, bude motivační. Má členy i voliče nabudit před říjnovými volbami. Zúčastnit se jej mohou všichni členové ODS – očekává se, že jich přijede tisícovka z 18 tisíc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Právu se podařilo získat několik programových tezí, které chce ODS prodiskutovat. Kromě očekávatelných témat, jako je jednotná sazba DPH a trvání na rovné dani (což jsou témata, která ODS za koaliční vlády Petra Nečase nedodržela), či setrvání na výjimce pro euro v nich najdeme například zavedení povinnosti práce pro vězně.

„V rámci našeho pohledu na vězeňství je na místě, aby se vězni co nejvíc zapojovali do práce. Byla by to forma, jak vracet vězně k normálnímu životu,“ komentoval to pro Právo místopředseda ODS Martin Kupka.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) nedávno v rozhovoru pro Právo uvedla, že si vězni ve výkonu trestu na nedostatek práce stěžují. „Tvrdili, že chtějí pracovat, že by pracovali rádi. I ze statistik, které mám k dispozici, vyplývá, že v některých věznicích je možnost pracovního uplatnění velmi nízká,“ řekla a podpořila ředitele věznic, kteří práci vězňům nabízejí, i když třeba riskují útěky.

Moje zkušenost ukazuje, že starostové většinou názor lidí ve své obci znají. Čím je obec menší, tím je ta odezva přesnější
Martin Kupka, místopředseda ODS

Další takovou tezí, kterou chce ODS prosadit do programu, je vynesení rozsudku v první instanci v trestních věcech nejpozději do tří let.

ODS se bude také zasazovat o to, aby se nová chráněná území vyhlašovala pouze se souhlasem většiny občanů, kteří v nich žijí, a po dohodě s obcemi a kraji. Podle Kupky to však neznamená, že by ODS chtěla vyhlašovat místní referenda.

„To je samozřejmě jedna z cest, ale nemusí to být referenda. Hlavní je projednání s obcemi. Moje zkušenost ukazuje, že starostové většinou názor lidí ve své obci znají. Čím je obec menší, tím je ta odezva přesnější,“ uvedl Kupka, starosta obce Líbeznice.

Žádná zelená revoluce

Programové priority připravil expertní tým ODS, schválili je poslanci i senátoři. Podle představitelů ODS nedojde k radikální změně priorit a strana se spíše soustředí na témata, která neměla možnost v minulých koaličních vládách splnit.

„Nedojde k multikulti ani k zelené revoluci uvnitř ODS. Výzkum nám potvrdil, že o tyto oblasti není mezi pravicovými voliči zájem,“ uvedl pro Právo jeden ze členů ODS pod podmínkou anonymity.

Vedení ODS bude ve čtvrtek moci nově reagovat na diskusní příspěvky delegátů. „Na dřívějších kongresech mluvili delegáti k sálu, ale na jejich projevy nikdo nereagoval. Nově bude diskuse ve formátu příspěvek – reakce vedení, které bude přítomno na pódiu,“ řekl Právu člen ODS. Straníci také platí za účast na kongresu poplatek, nejméně tisíc korun, maximální hranice omezena není.

Reklama

Výběr článků

Načítám