Hlavní obsah

Vnitro zvažuje civilní asistenty policie. Další Pomocná stráž VB, varuje ODS

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvažuje, že by policistům mohli pomáhat tzv. policejní asistenti z řad veřejnosti, kteří by mohli dohlížet na bezpečnost v obcích i městech. Návrh, o němž v pátek informovaly Lidové noviny, však pro mnoho lidí představuje reminiscence na dobu před listopadem 1989 a Pomocnou stráž Veřejné bezpečnosti.

Foto: Pavel Khol, ČTK

Pomocná stráž Veřejné bezpečnosti (PS VB)

Článek

Záměr ministerstva je zřejmý: využít dobrovolníky k dozorování pořádku, osvětě mezi školáky či seniory, při rozsáhlejších pátracích akcích či při pořádní kulturních a sportovních podniků.

Podle Chovancových představ by se jednalo o nehonorovanou činnost, kterou by asistenti vykonávali  ve volném čase. Podle LN by ideálními asistenty mohli být například policejní veteráni, čemuž však jejich koordinátor Karel Vondráček příliš nevěří a poukazuje na nulové finanční ohodnocení i absenci právní ochrany asistentů.

Pro mnoho lidí by zároveň asistenci synonymem Pomocné stráže VB, v jejíchž řadách za minulého režimu působili angažovaní a ideově uvědomělí občané, pro něž se kvůli zkratce PS VB, již měli na pásce na rukávu, používalo i pejorativní označení „Pitomec Stojící Vedle Blbce”.

Zprofanovaná funkce, varuje ODS

Jako paralelu s Pomocnou stráží VB vnímá ministrův nápad i někdejší hejtman a expert ODS na oblast vnitra Evžen Tošenovský.

„Než abychom zvyšovali profesionalitu bezpečnostních systémů, tak se vracíme k silně zprofanované funkci pomocníků VB. Tento systém měl přece hluboký ideový komunistický podtext nedůvěry a donášení lidí. Toto nemělo nic společného se systémy aktivity občanů v západních zemích, a proto nelze používat srovnání s nimi,” uvedl v reakci na Chovancův záměr a dodal, že k „dokonalosti” návrhu chybí snad jen to, „aby výběrem kandidátů byly pověřeny uliční buňky sociální demokracie”.

Anketa

Považujete záměr zřídit policejní asistenty za dobrý nápad?
Ano
25,2 %
Ne
74,8 %
Celkem hlasovalo 4905 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám