Hlavní obsah

Armádní aktivní zálohy by se měly stát poloprofesionálním sborem

Armádní aktivní zálohy by se měly stát poloprofesionálním sborem čítajícím až 5000 mužů a žen. Armáda je bude moci využít v krizových situacích například při hlídání elektráren nebo při stavbě povodňových bariér. Její financování vyjde ročně na 450 miliónů korun. Návrh zákona ministerstva obrany se má projednávat ve Sněmovně na podzim. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V současné době disponují armádní aktivní zálohy necelými 1300 dobrovolníky.

Návrh počítá s možností, že by aktivní zálohy vyjížděly na zahraniční mise. Podle zástupce generálního štábu je držet v době míru 5000 vycvičených záložáků levnější, než platit stejné množství profesionálních vojáků. Podobný model již zavedly třeba Spojené státy, Velká Británie nebo Polsko, píše deník.

Příslušníci aktivních záloh v současnosti procházejí osmitýdenním základním výcvikem. Ten by měl podle návrhu trvat 12 týdnů a následný čtyři týdny. Roční paušální mzda by měla vzrůst z nynějších 6000 korun na dvojnásobek, vysokoškoláci by dostávali stipendium 20 tisíc korun ročně.

Za den cvičení či nasazení by členové aktivních záloh místo nynější náhrady mzdy měli dostávat plat vojáka z povolání, tedy průměrně skoro 1000 korun hrubého. Nově se ale podle návrhu budou muset zavázat ke službě na nejméně tři roky. Nová je také finanční kompenzace pro zaměstnavatele povolaných lidí, dosud nic nedostávali.

Návrh do parlamentu zamíří jako součást branných zákonů, které mimo jiné dají vládě možnost zavést i v době míru plošné odvody. V české armádě nyní slouží zhruba 20 tisíc profesionálů, v případě ohrožení ale může být potřeba o desítky tisíc vojáků více.

Česká armáda čítá celkově 21 011 vojáků z povolání a 7530 civilních zaměstnanců. 91 vojáků se podílí na zahraničních misích. V letošním roce je o 722 aktivních vojáků méně než v roce 2013.  Pod Generální štáb Armády České republiky spadá Velitelství pozemních a vzdušných sil.

Velitelství pozemních sil
Bojové síly
Brigáda rychlého nasazení (Žatec) - mechanizovaný, výsadkový, lehký motorizovaný prapor
Mechanizovaná brigáda (Hranice) - mechanizovaný, tankový, lehký motorizovaný prapor
Síly bojové podpory
Dělostřelecký pluk (Jince)
Ženijní prapor (Bechyně)
Pluk radiační, chemické, biologické ochrany (Liberec) - centrum výstrahy zbraní hromadného ničení
Pluk průzkumu a elektronického boje (Opava)
Centrum CIMIC/PSYOPS (Olomouc)
Síly bojového zabezpečení
Pluk logistické podpory (Pardubice)
Zabezpečovací prapor (Olomouc)
Velitelství vzdušných sil
Základny a letky
Základna taktického letectva (Čáslav) - taktická a výcviková letka
Základna vrtulníkového letectva (Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou)
Základna dopravního letectva (Praha - Kbely) - dopravní, vrtulníková, transportní a speciální letka
Pluky
Protiletadlový raketový pluk (Strakonice)
Pluk velení, řízení a průzkumu (Stará Boleslav)

Reklama

Výběr článků

Načítám