Hlavní obsah

Žáci budou povinně skládat jednotné přijímačky na střední školy

Novinky, ČTK, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

České školství čeká významná změna. Žáci, kteří budou chtít studovat na střední škole, budou od roku 2016 povinně skládat jednotné přijímací zkoušky. V pondělí o tom informoval ministr školství Marcel Chládek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Článek

„Na střední školu se dostávají i žáci, kteří pak nejsou schopni udělat maturitu,“ přednesl Chládek jeden z důvodů, proč zavést jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Postěžoval si také na to, že se na ně dostávají žáci s velmi rozdílnou úrovní vzdělání, čemuž by měl nový způsob přijímacího řízení zamezit. „Každý žák, který vychází ze základní školy, by měl mít určité penzum znalostí,“ prohlásil.

Pilotní část spustí ministerstvo ve spolupráci s Cermat už v roce 2015 a očekává se, že se do něj dobrovolně zapojí 50 procent středních škol. Jednotné přijímačky se nebudou týkat jen veřejných škol, ale také církevních a soukromých. „Očekáváme zvýšení motivace žáků ke studiu, a to již v základních školách,“ podotknul Chládek.

Praxe bude taková, že Cermat připraví testy a doporučí školám hranici minimální úspěšnosti. Jednotlivé školy si pak budou moci toto kritérium upravit, byť by podle Chládka měly spíš respektovat doporučení ministerstva. Školy si jinak budou moci stanovit i další kritéria přijetí, například motivaci ke studiu.

Zkoušky povinně z českého jazyka a matematiky

Povinnými předměty zkoušení bude český jazyk a matematika, do budoucna přemýšlí ministerstvo také o zkoušce z obecných studijních předpokladů. Zkouškové otázky mají být z poloviny široce otevřené, ve zbytku může jít o tzv. zaškrtávací otázky.

Žáci se budou k přijímacím zkouškám hlásit podle standardních termínů, poprvé si pak nový způsob testování vyzkouší uchazeči o studium na gymnáziích, a to 16. dubna příštího roku. Pro studium na čtyřletých oborech bude vypsán termín 20. dubna. Výsledky budou vždy hotové do čtyř dnů.

Testy se budou psát na středních školách a Chládek by rád v budoucnu zavedl jejich elektronickou podobu. Zároveň ale slíbil, že testy včetně veškerého servisu poskytne ministerstvo školám zdarma. Ročně se mají náklady pohybovat kolem 10 miliónů korun.

Klaus ml.: Nemusí být všechno jednotné 

Mezi některými odborníky se ale záměr ministra Chládka setkal s odporem. Expert ODS na oblast školství Václav Klaus mladší v prohlášení uvedl, že školy mají mít právo vybírat si studenty podle vlastních kritérií.

„Nemusí být ve školství vše jednotné. Co přijde příště? Jednotný nábor kantorů přes krajský úřad? Umístěnky pro absolventy?” vytkl ministrovi Václav Klaus mladší. Nelíbí se mu hlavně to, že o přijetí na maturitní obor bude rozhodovat jediný test bez možnosti opravy.

„Stát tedy zakáže pečlivé a svědomité mladé slečně jít na 'zdrávku' s maturitou, protože jí nejde matematika, přestože by ji ředitel zdravotní školy přijal?” uvedl v prohlášení zaslaném Novinkám.

Většina ředitelů středních škol ale podle výsledků průzkumu, který na žádost ministerstva provedla Česká školní inspekce, se zavedením jednotných přijímaček souhlasí. Vyjádřilo se tak 61 procent ředitelů středních a tři čtvrtiny ředitelů základních škol, řekl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Do průzkumu se zapojilo 2745 ředitelů ZŠ a 888 jejich kolegů ze středních škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám