Hlavní obsah

Ukrajina byla obětí a vítr foukal ze Západu, řekl Klaus v debatě

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Diskuze o Ukrajině je u nás záměrně zkreslována politickými aktivisty a neziskovkami a revoluce na Majdanu byla vyprovokovaná Západem. Taková slova padla na úterní debatě o Ukrajině, kterou organizoval Institut Václava Klause a které se zúčastnil jak exprezident Klaus, tak ředitel institutu Jiří Weigl a zahraniční hosté.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Diskuze se konala v prostorách, kde sídlil Prognostický ústav, exprezidentovo předrevoluční působiště. „V těchto místech jsme seděli, ale 25 let jsem tady nebyl,“ vzpomněl si Klaus na začátku debaty.

„Povstání na Majdanu bylo vyvolané, nebyla to žádná revoluce. Ukrajina byla obětí, byla zneužita k vyvolání nové konfrontace mezi Východem a Západem. Protože to byla křehká a zranitelná země, bylo snadné někam ji postrčit a vyvolat konflikt. Vítr foukal ze Západu,“ řekl Klaus.

Na něj navázal Weigl. „Institut Václava Klause se do diskuze zapojil, protože nás k tomu vyprovokoval mainstream, který se u nás brutálně prosadil a dostal se k nám z USA,“ uvedl Weigl.

Propaganda místo dialogu, tvrdí Klaus

Západní média, včetně těch českých, neinformují podle nich o ukrajinském konfliktu objektivně. „Jsme svědky jednostranné propagandy, která není dialogem,“ uvedl Klaus.

„Ty impulsy přišly od některých politiků, některých politických aktivistů, akčních žurnalistů a NGOs (nevládních organizací),“ řekl exprezident, který si ve své řeči rýpl i do svých politických odpůrců.

„Kdo z naší země jezdil na Majdan? Já ta jména nemusím říkat, abych nebyl zmiňován, že mluvím o panu (Karlu) Schwarzenbergovi. Byli to aktivisté postmoderního, europeistického, politicky korektního, možná i feministického směru, paní Marksová (ministryně školství za ČSSD) by tam také určitě chtěla jet,“ popichoval Klaus.

Konflikt na Ukrajině by se podle Klause i Weigla nejlépe řešil domácí cestou, kdyby se obyvatelé východní a západní Ukrajiny uměli mezi sebou domluvit. Exprezident při té příležitosti připomněl „sametové“ rozdělení Československa. „Já ho tehdy nechtěl, ale věděl jsem, že je absolutní nutnost, aby ta akce byla bezbolestná a přátelská. Kdybychom sem pustili zahraniční poradce, tak bychom se tu stříleli jako v Jugoslávii,“ řekl. „Umím si i představit, že by pro Ukrajinu bylo výhodnější se rozdělit,“ dodal také.

„Nemůžeme chtít, aby někdo v tomhle konfliktu vyhrál 10:0, to v politice nejde. Jediné řešení je 6:5,“ pomáhal si sportovní terminologií. Připustil, že sám nějaký zázračný recept na řešení ukrajinské krize nemá. „Já bych se nabídl jako dobrovolník, že to tam pojedu vyřešit. Ale současnému premiérovi ani prezidentovi bych to nesvěřil,“ vtipkoval.

Vstupem do EU jsme neudělali dobře

Účty si také vyřizoval s předními evropskými politiky, které často kritizuje. „Pánové Barroso a Van Rompuy jsou v téhle debatě naprosto irelevantní, ty nikdo nebere vážně,“ řekl exprezident, který během své řeči několikrát zdůraznil, že je velký rozdíl mezi Evropskou unií a Evropou. „Jsme Češi, ne Evropané. Žijeme na evropském kontinentě, a jsme tomu rádi. Vstoupili jsme ale do organizace jménem Evropská unie, a asi jsme neudělali dobře,“ řekl také.

Diskuze se kromě Klause a Weigla zúčastnili Anthony Salvia, ředitel American Institute in Ukraine a Vlad Sobell, profesor politické ekonomie na pražské University of New York a CERGE.

Reklama

Výběr článků

Načítám