Hlavní obsah

Nový krevní test zřejmě dokáže včas odhalit Alzheimerovu chorobu

Výzkum Alzheimerovy choroby pokročil výrazně kupředu. Krevní test britských vědců dokáže s přesností 87 procent předpovědět, zda se nemoc rozvine, uvedla BBC s odvoláním na výsledky studie zveřejněné v časopise Alzheimer's & Dementia.

Článek

Výsledky výzkumu ukazují, že krevní test dokáže odhalit propuknutí Alzheimerovy choroby dříve než dosud a mohly by tak výrazně zlepšit způsoby léčby. Experti ale dodávají, že testy ještě nejsou připravené k použití v ordinacích.

Alzheimerovu chorobu, při které dochází v mozku k postupnému rozpadu nervových vláken a buněk a k postupné demenci, současná medicína nedovede účinně léčit.

Včasné identifikování pacientů s tímto onemocněním je zásadní. V současné době je možné s léčbou začít, až v momentě kdy se nemoc rozvine, a to je již pozdě na zastavení nebo zvrácení průběhu.

Kombinace deseti proteinů

Pokusy s krevním testem byly provedené u 452 zdravých lidí a 472 pacientů s Alzheimerovou chorobou. Do zkoumaného vzorku bylo zařazeno i 220 lidí s mírně zhoršenými rozpoznávacími schopnostmi. Ve výsledku byl tým s přesností 87 procent s to předpovědět, u kterých pacientů s poruchami by se během roku mohla rozvinout choroba.

„Velký krok kupředu”

„Léčba této nemoci neexistuje, proto někteří zpochybňují význam tohoto testu. Jde ale hlavně o lidi, kteří alespoň budou vědět, co se s nimi děje,“ řekl vedoucí projektu na Oxfordské univerzitě Simon Lovestone.

Ian Pike ze společnosti Proteome Sciences také považuje proteinový test za „skutečně velký krok kupředu”, avšak potrvá ještě několik let, než bude možné tyto testy uplatnit v běžné praxi. I Eric Karran, který v Británii řídí výzkum Alzheimerovy choroby, míní, že současná úroveň přesnosti v rozpoznání choroby by hrozila rizikem nesprávné diagnózy u zdravého člověka.

Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. Při chorobě se mění i látková činnost mozku. V současné době je na světě přibližně 44 miliónů lidí s touto nemocí, v roce 2050 počet podle odhadů naroste na 135 miliónů. Lékaři by v budoucnu rádi tuto chorobu léčili preventivně.

Reklama

Výběr článků

Načítám