Hlavní obsah

Jedeme dál, přivítali partneři ANO Babišovo očištění

Právo, dan, kab, tin, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koaliční partneři hnutí ANO uvítali verdikt bratislavského soudu ohledně údajné spolupráce šéfa hnutí a ministra financí Andreje Babiše s StB. Babiš se soudil s Ústavem paměti národa, že byl ve svazcích evidován neoprávněně. Soud mu dal za pravdu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš

Článek

„Rozhodnutí soudu dokazuje, jak je systém lustračního zákona absurdní a nespravedlivý tím, že je založen na evidenci komunistické StB a principu kolektivní viny. Historie a jednotlivé lidské osudy jsou zkrátka složitější než šablona lustračního zákona. Jsem rád, že kauza lustrací už nebude používána jako nástroj kritiky vlády,“ reagoval na verdikt soudu pro Právo předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Rovněž vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek zprávu z Bratislavy přivítal. „Pro koalici to určitě není špatná zpráva. Pan Babiš nám říkal, že je ve svazcích neoprávněně, teď to potvrdil soud, takže jedeme dál,“ řekl Právu Bělobrádek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jako právník a politik respektuji rozhodnutí soudu, byť jakýkoliv rozsudek by byl především vnitřní věcí hnutí ANO,“ komentoval šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

„O tomto nepravomocném rozhodnutí jsem slyšela a samozřejmě ho vítám,“ řekla Právu ministryně spravedlnosti Helena Válková. „Jsem ráda, že pan předseda hnutí ANO bude mít víc prostoru zabývat se jinými věcmi než jezdit do Bratislavy a tam předkládat nové důkazy nebo vypovídat. Myslím, že jsme všichni takové rozhodnutí předvídali, takže nijak šokovaná tím nejsem. Jsem za něj i za hnutí ANO ráda,“ dodala Válková.

Fiala: Babišova současná moc je nebezpečná

Naopak chladně přijal zprávu o bratislavském soudu předseda komunistů Vojtěch Filip. „Rozsudek soudu je třeba respektovat. Je otázka, jestli se Ústav paměti národa odvolá, nebo neodvolá. Jistě to je pozitivní zpráva pro předsedu vlády,“ řekl stručně Právu.

„Rozhodnutí bratislavského soudu beru na vědomí a sotva ho lze nějak komentovat. Bez ohledu na to zůstává ministr Andrej Babiš člověkem, který disponuje nebývalou kombinací ekonomické, politické a mediální moci. Pro kvalitu demokracie je dnes větší otázkou jeho přítomnost než jeho minulost,“ vyjádřil se pro Právo k rozsudku předseda ODS Petr Fiala.

Měl právo se bránit, soudí Kavalírová

Zpráva je důležitá však nejen pro politickou reprezentaci, ale i pro bývalé politické vězně. „Státní bezpečnost v celém Československu konala jinak, než měla. Skutečně mohlo dojít k omylu. Já to nemohu posoudit, protože jsem dokumenty neviděla,“ řekla Právu předsedkyně bývalých komunistických vězňů Naděžda Kavalírová.

„Je nezadatelné právo svobodného člověka na celém světě, aby se bránil. Jiná věc je, kde je pravda. Jestli je jeho svědomí čisté, tak se brání právem,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám