Hlavní obsah

Kasl po rozchodu s ANO oživuje Demokraty Jana Kasla

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý primátor hlavního města Jan Kasl se hodlá vrátit do pražské politiky. Ne však v barvách hnutí ANO, s nímž se rozešel kvůli nesouhlasu s pražským vedením reprezentovaným Radmilou Kleslovou. Oživuje projekt Demokraté Jana Kasla (DJK), mají v něm být odborníci a nezávislí, s nimiž chystal kandidátku ANO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kasl

Článek

„Experti mě přesvědčili, že je škoda opustit tři měsíce práce, vyklidit pole těm, kteří o Praze nic nevědí,“ řekl Kasl. Přirovnal takovou kandidaturu do městského zastupitelstva k „útoku barbarů na Řím“.

Sám hodlá postavit nepolitickou expertní kandidátku pod značkou DJK, která v roce 2002 získala 19 procent hlasů. „To není kult osobnosti, to je využití marketingového nástroje z roku 2002,“ uvedl Kasl.

Z lidí, kteří by měli kandidovat za DJK, jmenoval exministra dopravy Petra Moose, bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Petra Štěpánka, nikoli stejnojmenného lídra koalice SZ, KDU-ČSL a STAN.

Spolupráce s ANO pouze bez Kleslové

Kasl by rád sestavoval koalici s částí TOP 09, kterou představuje primátor Tomáš Hudeček, případně s koalicí SZ, KDU-ČSL a STAN. Vybíral by si, pokud uspěje i hnutí ANO.

„Může to být lídr za ANO, bude-li se jmenovat Vlastimil Ježek nebo Franta Vopička, ale nesmí se jmenovat Radmila Kleslová. Bohužel budeme vždy opatrně pohlížet na jména za ANO, zda za nimi stojí někdo, kdo je řídí. To byl důvod, proč nešlo spolupracovat s hnutím ANO v Praze,“ dodal Kasl, který nyní pracuje na strategickém plánu Prahy.

Kasl řekl, že od roku 2002 se Praha příliš nezměnila, je zadlužená kvůli stavbám, které se nemusely realizovat. Příliš se podle něho nezměnilo ani po roce 2010, kdy vítězná TOP 09 skončila původně v opozici. „Kdyby pan Zdeněk Tůma byl primátorem, tak bych tady dneska neseděl a dělal bych si svou práci,“ dodal Kasl s tím, že Tůma doplatil na svou politickou nezkušenost.

Reklama

Související témata:

Související články

ANO v Praze povede Kasl, potvrdil Babiš

Někdejší primátor za ODS Jan Kasl povede v podzimních komunálních volbách v Praze ANO. V neděli si to potvrdil s lídrem hnutí a ministrem financí Andrejem...

Kasl znovu hrozí odchodem z kandidátky ANO

Babišovo hnutí ANO podle informací Práva zvažuje, že vymění kandidáta na pražského primátora Jana Kasla. Ten totiž znovu pohrozil, že sbalí kufry. Přitom ještě...

Kasl chce řídit pražskou buňku ANO

Podmínka kandidáta na primátora Jana Kasla, aby hnutí ANO vyškrtlo z kandidátky jméno pražské předsedkyně hnutí Radmily Kleslové, popudila podle informací...

Výběr článků

Načítám