Hlavní obsah

Řidičáky by se mohly zabavovat i neplatičům alimentů na dospělé děti

Skupina poslanců KSČM, ANO a ČSSD navrhuje, aby exekutoři mohli zabavovat řidičské průkazy i lidem, kteří neplatí výživné na studující děti do 26 let. Nyní platný exekuční řád umožňuje zabavovat řidičáky pouze neplatičům alimentů na nezletilce. Podle poslanců je to diskriminační.

Foto: Právo

Článek

„Studující zletilé děti potřebují finanční prostředky a materiální zabezpečení pro svůj další rozvoj a výživu stejně jako děti nezletilé. Neexistuje právní důvod, proč by hrozba pozastavení řidičského oprávnění povinnému, který neplní svoji vyživovací povinnost, měla být realizována pouze u nezletilých dětí," píšou autoři v důvodové zprávě.

Poukazují taky na to, že hrozba zabavení řidičského průkazu je účinným nástrojem k úhradě dluhu na výživném. Exekutoři využili tohoto práva ve více než 2200 případech, drtivá většina dlužných částek byla rychle splacena, stojí ve zdůvodnění předlohy, kterou nyní čeká posouzení ve vládě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řidičský průkaz není možné podle řádu pozastavit motoristům, kteří jej potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky.

Návrhů na změnu exekucí je více

Nejedná se o jedinou novelu exekučního řádu, která je ve Sněmovně. KSČM opět navrhla celkové zpřesnění a úpravu postupu při exekucích. Chce například to, aby exekutor mohl zabavit jen věci, které prokazatelně patří dlužníkovi. Nemovitosti by si dlužníci mohli nejprve prodat sami za tržní cenu a z výnosu uhradit závazky. Hodnota zabavených věcí by také měla podle předlohy zhruba odpovídat výši dluhu.

Obdobnou normu podali komunisté už v minulém volebním období. Sněmovna ji loni v únoru už v úvodním kole zamítla.

Současné znění zákona podle předkladatelů posiluje postavení exekutorů, místo aby zvyšovalo šance na spravedlivé vymožení dluhu. Dlužník musí mít možnost vyrovnat se s věřitelem co nejvíce efektivně, uvedli autoři v čele s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem v důvodové zprávě.

Rovněž předlohu KSČM nejprve posoudí vláda. Potom o ní rozhodne parlament.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám