Hlavní obsah

Pražská nemocnice musí zaplatit 30 miliónů za nepovedený porod

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Josef Koukal

Vinohradská nemocnice musí vyplatit rekordní odškodnění za poškození zdraví. Za nepovedený porod ze srpna 2009, po kterém je dítě ochrnuté, slepé, hluché a zcela odkázáno na péči rodičů, musí rodině vyplatit 30,3 miliónu korun. V pondělí o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 10. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z pavilónů vinohradské nemocnice

Článek

Chlapec, který se narodil téměř zadušený, je slepý, hluchý, nedokáže se samostatně pohybovat a je vyživován trubičkou zavedenou do žaludku. Je-li chován, dokáže svým způsobem vyjádřit spokojenost.

Stav malého Vojtěcha vyžaduje 24hodinovou péči, kterou mu věnuje především matka. Ta od porodu nepracuje a jediným příjmem rodiny je tak plat otce a státem přiznaný příspěvek na péči. Vysouzená částka proto manželům zcela změní život.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Už jen tím, že se dá odlehčit manželce, že si budeme moci zaplatit asistentku na nějakou dobu, což při našich příjmech není možné,“ konstatoval otec.

Doposud byla pro rodinu péče o invalidního syna finančně velmi náročná. „Na léky máte doplatky, platíme za pobyt v nemocnici jak Vojty, tak manželky, to jsou tisíce a desetitisíce,“ vypočetl otec. „Lidé, když uslyší nějakou částku s mnoha nulami, většina bude třeba závidět. Ale pochopí to jen ti, kteří mají podobné děti,“ dodal.

Soudkyně Andrea Dobřichovská Gedeonová uznala nárok rodiny na odškodnění za nezpochybnitelný. Problém neměla ani s jeho výší, kterou žalobce vypočítal jako desetinásobek bodového ohodnocení zdravotní újmy chlapce.

Nezkušený lékař i podcenění případu

Komplikovaný porod vedl 29letý lékař bez atestace. Obvodní soud pro Prahu 10 jej dvakrát odsoudil k podmíněnému trestu a zákazu činnosti. Lékař se však dvakrát odvolal a Městský soud v Praze rozsudky pokaždé zrušil. Napotřetí loni soudce Ondřej Lázna lékaře obžaloby zprostil, když uznal, že vinu nelze jednoznačně přisoudit pouze jedinému zdravotníkovi.

Lékař vedl porod, když se podle přístrojů začal komplikovat, a byl souzen za to, že včas nepřivolal zkušenějšího lékaře. Dítě se přidusilo a na svět přišlo ve stavu klinické smrti. Nemocnice také podle vyšetřování zřejmě podcenila porod celkově, protože žena rodila ve 40 letech poprvé, byla malého vzrůstu a plod byl velký. Znalci uvedli, že měl porod už od počátku probíhat císařským řezem.

Cena lidského života může být podle dosavadní praxe vyčíslena maximálně částkou deset miliónů korun.
právník nemocnice Miroslav Bartoň

Právník rodiny původně požadoval po nemocnici 18 miliónů. Částku zvýšil na základě znaleckého posudku, z něhož vyplynulo, že zdravotní stav chlapce se bude postupně zhoršovat.

Nemocnice se dosud neomluvila

Soudkyně se ale neměla s výší odškodnění žádný problém a celé ho uznala. „Nevidím důvod to nezvýšit na desetinásobek, jak navrhuje žalobce,“ uvedla soudkyně s odkazem na čerstvou, pouhý měsíc starou judikaturu Ústavního soudu.

Právní zástupce rodiny Antonín Tunkl zdůraznil, že poškozeným jde v první o satisfakci, ale také o to, aby rozsudek působil preventivně.

„Rozhodnutí by mělo odradit od takového přístupu zdravotníků, kteří berou pacienta jako levné zboží, jako nic. Kteří přistupují ke své profesi jen tak, že prostě musejí být v práci,“ uvedl Tunkl.

Zdůraznil přitom, že nemocnice se nad rámec jednoho dopisu, v němž označila svůj postup za správný a pouze vyjádřila lítost nad následkem, rodině dodnes neomluvila.

Cena života je maximálně deset miliónů

Právní zástupce nemocnice Miroslav Bartoň označil desetinásobné navýšení odškodnění za nepřiměřeně vysoké. „Navýšení může být v řádu desítek procent, ne stovek,“ uvedl s tím, že cena lidského života může být podle dosavadní praxe vyčíslena maximálně částkou deset miliónů korun. Žalobu navrhl zcela zamítnout.

Jak dále Tunkl podotkl, jeho klienti jsou ochotni o finálním odškodnění s nemocnicí nadále jednat mimosoudně. Místo dlouhých odvolacích tahanic by byli ochotni přistoupit i na částku kolem 20 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám