Hlavní obsah

Magistrát zrušil demolici domu na rohu Václavského náměstí

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, Petr Janiš

Pražský magistrát v úterý oznámil, že zrušil rozhodnutí o demolici domu na rohu pražského Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Případ bude znovu řešit stavební úřad Prahy 1, uvedla ředitelka magistrátního odboru stavebního a územního plánu Jitka Cvetlerová. Rozhodnutí mělo podle ní věcné i právní nedostatky. Proti bourání vystupovala část veřejnosti i odborníků. Na jeho místě měla vzniknout nová stavba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na podobě domu se v roce 1920 podílel architekt Bohumír Kozák.

Článek

Šéf stavebního úřadu Prahy 1 Oldřich Dajbych řekl, že rozhodnutí magistrátního odboru zatím nedostal. Až se tak stane, zahájí nové projednávání. Vydání dalšího rozhodnutí neočekává dříve než za tři až šest měsíců.

Umístění novostavby Květinového domu, která měla na rohu náměstí vzniknout, napadlo hlavní město, senior bydlící v sousedství a Česká tisková kancelář.

Developer zvolil vůči každému jinou taktiku: nejostřeji vystoupil proti seniorovi, který si přeje zůstat v anonymitě. Za maření investice ho zažaloval o osm miliónů korun s nabídkou, že žaloba bude stažena, bude-li zároveň staženo i odvolání. Tento tah ovšem developerovi nevyšel.

Foto: Chapman Taylor Prague, Právo

Vizualizace projektu Květinový dům, který by měl vyrůst na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice.

Na úrodnou půdu nepadla ani developerova stížnost na advokáta dotyčného, jímž je Petr Kužvart z Ateliéru pro životní prostředí. Česká advokátní komora podání odmítla jako nedůvodné.

Nezjistilo se, „že by advokát jednal nečestně a nepoctivě“. „Není porušením povinností advokáta, pokud jsou zájmy advokáta v obecné rovině totožné se zájmy klienta,“ stojí ve zdůvodnění ČAK.

Rozhodně nechceme mít na náměstí díru
Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1

Praha územní rozhodnutí napadla, protože výška plánované skleněné novostavby odporuje územnímu plánu. Město se však patrně z ničeho zpovídat nemusí. „Pokud já vím, tak ne,“ odpověděl primátorův náměstek pro kulturu Václav Novotný (TOP 09) na dotaz Práva, zda město čelí podobnému tlaku.

James Woolf, předseda představenstva Flow East, kvůli údajně zmařené investici hrozil i českému státu mezinárodními arbitrážemi. Právě touto hrozbou kdysi exministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) odůvodnil své kroky, jež rozbouřily veřejné mínění v kauze. Ačkoli tomu tak být podle správního řádu nemusí, k případnému povolení novostavby se váže i samotný demoliční výměr na Kozákův dům. Plyne to z postoje vedení radnice Prahy 1.

Postoje se mohou sečíst u voleb

„Není možné něco zbourat a nepostavit nic nového. Demoliční výměr a stavební povolení nového projektu by mělo být schváleno jedním balíkem, což má logiku,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Ani on nečeká, že by se něco takového mohlo řešit do voleb. Kauza Lomeckému připomíná návštěvu zubaře a nahrazení původního zubu novým. Čili umělým. „Rozhodně nechceme mít díru v ústech, respektive na Václaváku,“ dodal Lomecký.

Městští a komunální politici jsou si zjevně vědomi, že jejich postoj ke kauze a kroky jejich radnic se mohou promítnout do míry přízně voličů. Patrně proto i ti, jimž by demolice nevadila, nechávají svůj názor v pozadí. Naproti tomu koalice zelených, lidovců a Starostů u domu představovala svou kandidátku.

Novostavba „Květinový dům”
Flow East chce místo rohového domu, bývalé tiskárny v Opletalově ulici a velkého pozemku ve vnitrobloku postavit moderní objekt. Budova má mít devět nadzemních podlaží, a má tak mít o dvě patra více než sousední objekty. Dvě horní patra budou postupně ustupovat do pozadí. Půdorysně má objekt tvořit písmeno L.Firma vlastní rohový dům od roku 1994. Náklady na projekt včetně nákupu pozemku a budovy prý dosahují miliardy korun; druhou miliardu má stát nová stavba. Záměr investora kritizuje posledních několik let řada odborníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám