Hlavní obsah

ČSSD vzdává církevní restituce, vylámala si na nich zuby

Právo, Oldřich Danda

Byl to předvolební tahák sociální demokracie, teď se ale z toho stalo tabu, o kterém se nemá v ČSSD oficiálně nahlas mluvit. Ale v kuloárech sociální demokraté připouštějí, že si na církevních restitucích jejich strana vylámala zuby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka restituční agendu v tichosti odložil. Pro Právo to jeden z blízkých spolupracovníků premiéra vyjádřil těmito slovy: „Určitě se toho tématu nevzdal, ale teď má větší hodnotu udržet koaliční vládu.“

Soc. dem. slibovala, že s církvemi dojedná snížení miliardové paušální náhrady za nevydaný majetek. Společně s ANO vytvořila vyjednávací komisi s církvemi, tam ale obě strany narazily na odpor církví a náboženských společností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Když ČSSD pohrozila, že církvím restituční náhrady zdaní, ozvali se lidovci, že v takovém případě opustí vládu.

Lidovci i církve si nyní pochvalují, že je klid, protože ČSSD pochopila, že jde o marný boj. „Od té doby, co církve a náboženské společnosti jasně řekly, že jsou proti jakýmkoli zásahům do zákona, což byl silný signál, je v koalici klid,“ potvrdil včera Právu šéf KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub věří v dobré vztahy s vládou.

Uspěli málo, doutná rebelie

„Při jednání komise jsme předložili jasné důkazy, že navrhované změny zákona by byly mimo rámec právního státu. A proto věříme, že další jednání budou už jen o budoucí spolupráci,“ řekl Právu Holub.

Místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková, která vedla vyjednávací tým s ANO a církvemi, se hájí, že neodešli s prázdnýma rukama.

„Ministerstvo kultury má předložit novelu zákona o církvích, který uloží povinnost církvím zveřejňovat své hospodaření a výroční zprávy,“ uvedla.

Foto: Archiv, Právo

Alena Gajdůšková

Sobotkovi se podařilo ve vládě vytvořit tzv. monitorovací komisi, která ale pouze shromažďuje informace o vydaných majetcích a o problémech, které vydávání provází.

ČSSD také předložila ve Sněmovně novelu zákona, podle které by se měla prodloužit lhůta na správní řízení, během něhož by měly úřady církvím majetky vydat, z 12 měsíců na 18 měsíců. Úředníci totiž nápor církevních žádostí nestíhají vyřídit, a instituce se tak dostávají do skluzu.

Lidový dům soudí, že vše pokračuje správným směrem. „Vyjednávání o církevních restitucích aktivně pokračuje, komise se pravidelně schází,“ řekla Právu mluvčí ČSSD Eva Gregorová.

Uvnitř ČSSD ale kvůli restitucím doutná rebelie. „Strana na restituce uvnitř rezignovala, ale myslím, že se nám takovýto přístup vymstí,“ řekl Právu jeden z vlivných soc. demokratů.

Vláda by měla přijít s řešením

Soc. dem. předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc doufá, že vláda ještě přijde s nějakým řešením. „Čekáme, jak dopadne debata na vládní úrovni. Teprve kdyby se ukázalo, že to nikam nevede, začneme o možném řešení znovu diskutovat uvnitř ČSSD,“ řekl Právu.

Na dotaz, kdy debatu obnoví, uvedl, že nechce na premiéra vytvářet tlak přes noviny.

Zákon, podle něhož stát církvím a náboženským společnostem během 30 let vyplatí 59 miliard korun, respektive s inflací až 96 miliard korun, a vydá majetek v hodnotě 75 miliard, se nelíbí ani komunistům. Přede dvěma měsíci navrhli vypsání referenda, ve Sněmovně však neuspěli.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

ČSSD se také pokoušela zabránit vydání domů na Hradě. Ale ani v tomto bodu nebude zřejmě úspěšná, protože Hrad s pražským arcibiskupstvím jedná o vydání nejméně dvou domů.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Prezident Miloš Zeman na jaře uvedl, že nemá problém s tím, když katolické církvi vydají Jiřský klášter a budovy Nového probošství. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Právu ve středu řekl, že na dohodě se pracuje. „Hledá se termín, kdyby se obě strany sešly a předložily své návrhy, o kterých se bude diskutovat,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám