Hlavní obsah

Česko chce učit Ukrajinu lustrace

Právo, Jan Rovenský
Praha

Čeští experti by mohli brzy vyrazit na Ukrajinu radit tamním úřadům s lustracemi lidí spjatých s režimem svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Počítá s tím návrh, který do Černínského paláce dorazil z české ambasády v Kyjevě. Podle informací Práva jde o projekt s názvem Zavedení lustrací pro lidi spojené s bývalým Janukovyčovým režimem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Znamenalo by to vyslání českých expertů, kteří by radili vládě se zavedením lustrací a předali české know-how v tomto směru,“ píše se v návrhu projektu. V Černínském paláci se v pátek koná porada náměstků několika ministerstev, která se na vládní pomoci Ukrajině mají podílet. Na schůzce by se měly vytipovat priority, které bude Česko chtít v zemi prosazovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hovořit se má právě i o projektu lustrací, na který se ale podle důvěryhodného zdroje Práva vedení MZV zrovna nadšeně netváří. „Někteří lidé se pozastavili nad tím, že zrovna my bychom měli Ukrajincům radit s tím, jak dělat lustrace. V jiných zemích se s tím poprali lépe, navíc ČR za lustrační zákon v minulosti kritizovala nejen Mezinárodní organizace práce, ale opakovaně i Rada Evropy,“ podotkl zdroj.

Svým vyjádřením to potvrdil šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pro Právo zareagoval slovy: „Podobný typ projektu podporovat nebudu.“

K návrhu se nechtěl vyjadřovat náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa (za ANO), který českou pomoc pro Ukrajinu koordinuje.

Upozornil, že meziresortní schůzka zatím neproběhla. „Dorazily různé návrhy. Osobně si myslím, že by ČR měla nabídnout takové projekty, kde naše řešení bude unikátní a bude mít znatelnou přidanou hodnotu,“ sdělil Právu.

Pro Ukrajinu 50 miliónů

Na transformační podporu Ukrajiny v letech 2014–2015 vyčlenila Sobotkova vláda v březnu 50 miliónů korun. Na webu ministerstva zahraničí se uvádí, že případné projekty vytipuje česká ambasáda v Kyjevě ve spolupráci s generálními konzuláty ve Lvově a Doněcku. Realizovat je mají české neziskové organizace a podnikatelské, akademické či státní subjekty.

Skutečnost, že návrh na lustrace vzešel z velvyslanectví v Kyjevě, potvrdil Právu vrchní ředitel evropské sekce na MZV Jaroslav Kurfürst. „Česká ambasáda návrh poslala, ale předpokládám, že ho konzultovala s ukrajinskou stranou,“ uvedl pro Právo.

„Ukrajinci totiž mají zájem o naše historické zkušenosti týkající se lustrací. Zatím ale nejsme v rozhodovací fázi a nechtěl bych předjímat, zda nám tento projekt bude zapadat do celkového balíčku pomoci pro Ukrajinu,“ řekl Právu.

Pomoc v rámci čtyř oblastí

Podle náměstka Tlapy by projekty mohly být rozčleněny do čtyř oblastí – vzdělávání, podpora státní správy, podpora investičního a podnikatelského prostředí a občanská společnost a média. „Mohli bychom nabídnout například stipendia pro studenty či pobyty pro učitele, pomoci by mohla například semináři třeba v přípravě legislativy,“ vysvětlil.

Česko po střetech v Kyjevě v rámci humanitárního programu Medevac přepravilo armádními letouny do pražských nemocnic 38 Ukrajinců. Tato operace vyšla na dalších 18 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám