Hlavní obsah

WC karty otevřou dveře toalet

Právo, Stáňa Seďová

Muset na toaletu až dvacetkrát denně je životní realitou pacientů s chronickým střevním onemocněním. V Česku trpí nevyléčitelnými chorobami IBD až 42 000 lidí. Ti nově dostanou WC karty a pro všechny ostatní se spustí online mapa veřejných toalet.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Petr Hřích, pacient s chronickým střevním onemocněním, dobře zná boj o to, dostat se na toaletu.

Článek

WC kartou se její držitelé budou prokazovat v restauraci, na poště i v bance. Vzhledem připomíná kreditní kartu, na které je uvedeno, že její držitel trpí náhlými akutními neinfekčními zdravotními obtížemi, jež vyžadují okamžitou návštěvu toalety.

Záchody nikoho nezajímají

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Lidi, kteří tuto kartičku na základě doporučení lékaře obdrží od sdružení Pacienti IBD, by měla zbavit strachu a pomoci jim v každodenním pohybu po městech. Díky ní se mohou prokázat a požádat o přednost ve frontě na toaletu či o zpřístupnění neveřejného WC,“ vysvětlila Martina Pfeiferová, předsedkyně sdružení Pacienti IBD.

Už nyní sdružení pracuje také na online mapě toalet nazvané WC kompas, která by měla od září pomáhat dohledat nejbližší veřejnou toaletu, lhostejno zda jde o nemocné či zdravé lidi.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

WC karta by měla jejím držitelům pomoci dostat se na toalety v restauracích nebo třeba na úřadech.

„Síť veřejných toalet v českých městech je tristní, ale kupodivu je to pro představitele měst vždy až ten poslední problém, přitom na záchod musíme všichni,“ upozornil na problém, jehož řešení se nikdo z nás nevyhne, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Jsou kavárny, kde, abyste si došli na záchod, musíte si něco koupit. A to v okamžiku, kdy je to skutečně adrenalin
Petr Hřích, pacient s IBD

Sdružení Pacienti IBD bude oslovovat obchodní sítě, banky, pošty, ale i restaurace a kavárny.

„Jsou například kavárny, kde, abyste si došli na záchod, musíte si něco koupit. A to v okamžiku, kdy je to pro nás už skutečně adrenalin a nemáme ani šanci ani schopnosti něco vysvětlovat, představuje opravdu problém. Sice nemůžeme tyto soukromé subjekty nutit, aby požadavek karty akceptovaly, ale věříme, že stejně tak jako například v Británii a v Rakousku budou,“ doufá Petr Hřích, kterého IBD choroba trápila od 19 do 33 let.

Je v invalidním důchodu

„Nejdřív jsem si myslel, že je to jen střevní chřipka a přejde. Přišlo to po mononukleóze. Ale nepřestalo to. Muset i dvacetkrát na záchod bylo běžné. Za měsíc jsem zhubl skoro dvacet kilo. Úplně mi to převrátilo život, měl jsem strach kamkoli jít,“ popisoval svou nemoc Petr, který předčasně ukončil vysokoškolská studia, opustil práci a skončil v invalidním důchodu.

„Až po transplantaci jater, po imunosupresivní léčbě a ještě po odebrání tlustého střeva, po kterém nemám naštěstí vývod, ale pauč, který propojuje tenké střevo a konečník, se můj stav stabilizoval,“ svěřil se pacient trpící ulcerózní kolitidou.

Nemoci IBD, mezi něž patří právě ulcerózní kolitida a Crohnova choroba, jsou nevyléčitelné. Lékaři neznají jejich příčinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám