Hlavní obsah

Okupace byla smutným vrcholem vztahu Čechů a Němců, míní prezident Gauck

• Aktualizováno
Právo, vpl

Česko-německé vztahy poznamenaly utrpení i naděje, vzestupy i pády. Ve své přednášce na pražské Karlově univerzitě to v úterý řekl německý prezident Joachim Gauck.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Německý prezident Joachim Gauck (vpravo) vystoupil v pražském Karolinu s projevem na téma Evropská rozmanitost – evropské bohatství.

Článek

„Není pochyb o tom, že dějiny česko-německých vztahů jsou také dějinami utrpení,“ uvedl Gauck. Dodal, že občas považuje „skoro za zázrak“, že si lidé mohli pohlédnout do očí, hovořit spolu a psát společně dějiny a že obě země našly odvahu k pochopení a ke smíření.

Na příkladu Karlovy univerzity a Prahy vyzdvihl symbiózu a vzájemné obohacování se mezi Čechy, Němci a Židy, avšak současně neopomněl zmínit i „často nenávistné soužití“. „Smutného vrcholu dosáhla tato nacionalistická, a dokonce rasistická politika okupací Československa nacistickým Německem," zdůraznil Gauck s tím, že okupanti uzavřeli vysoké školy a 1200 studentů i pedagogů odvlekli do koncentračních táborů. „Jak bychom na to mohli my Němci zapomenout?,“ ptal se.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Host připomněl i poválečný odsun

„Poslední akt tohoto dramatu následoval po osvobození v roce 1945, kdy museli své domovy opustit i Němci, útěkem, vyhnáním, nuceným přesídlením, etnickým vyčištěním, odsunem - ať už se to nazývá jakkoli - vinní i nevinní zároveň," upozornil německý host.

Dodal, že ho těší současné aktivity občanské společnosti - německo-český fond budoucnosti, výměny studentů, partnerství měst a škol, školky, kde vyučují oba jazyky - to vše podle něho dokazuje, že ani dějinné tragédie vztahy neudusily.

Čechy a Němce podle Gaucka spojuje zkušenost s komunismem a skutečnost, že oba národy dokázaly tento režim překonat. Za svůj vzor označil prvního polistopadového československého prezidenta Václava Havla, který podle něj zůstal "nebojácným, neúplatným a nezlomeným ani roky strávenými ve vězení a svůj národ přivedl k demokracii a do Evropy".

Zeman přidal bonmot o sýru

„Češi a Němci mají společně v Evropě jednu povinnost: už nikdy nepřipustit, aby mnohotvárnost byla zničena a násilí triumfovalo nad duchem - nikdy a nikde," zakončila projev hlava Spolkové republiky.

Český prezident Miloš Zeman v laudatiu k udělení Zlaté pamětní medaile UK zdůraznil rozmanitost Evropy a jako bonmot připomněl výrok bývalého francouzského prezidenta Charlese de Gaulla o tom, že je těžké vládnout zemi, která má 300 druhů sýra. „Přeji vám všem, abychom se nestali zemí s jednotným sýrem,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám