Hlavní obsah

Gross přijal Krista a v televizi se omlouval všem, které zklamal

– Praha
Novinky, fia

Někdejší předseda vlády Stanislav Gross se pro chystaný dokument o českých expremiérech otevřeně vyjádřil o tom, že ve vrcholové politice nejednal vždy upřímně a že nemluvil pravdu o financování svého luxusního bytu, což ho stálo křeslo. Úryvky z pořadu odvysílala v neděli Česká televize v pořadu 168 hodin. Gross na záběrech působil pohuble a sešle a občas měl problémy s výslovností. Mimo jiné se svěřil, že přijal Krista.

Článek

„Všem vám, kteří jste mi před x lety důvěřovali, a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, vám se opravdu omlouvám. Je to něco, co cítím zapotřebí, aby zaznělo a šlo ze mě ven,“ řekl s pohnutím v hlase Gross, který z vysoké politiky odešel před devíti lety kvůli nevyjasněnému financování luxusního bytu za 4,2 miliónu korun, což tehdy vysvětloval údajnou půjčkou od nemajetného příbuzného.

„Určitě nemůžu říct, že bych byl člověk, který by dělal jenom dobré věci. Jen věci, o kterých bych byl schopný s čistým svědomím říct, že to byly čisté věci. To prostě pravda není. A myslím si, že kdo dělá vrcholovou politiku, tak pokud chce být upřímný, tak tohle říct nemůže,“ řekl Gross s narážkou na svůj známý billboardový slogan „Myslím to upřímně“.  ČT v té souvislosti připomněla Grossův tehdejší výrok o tom, že „ani křišťál křišťálově čistší být nemůže“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Kdybych se býval nebál otevřeně přiznat, že jsem ten byt financoval z poslaneckých náhrad, tak jsem se vyhnul tomu, že jsem se zamotal do takových polopravd a lží. A já to beru tak, že jsem prostě byl potrestaný za to, že jsem nemluvil pravdu,“ řekl Gross, který v křesle premiéra vydržel devět měsíců od července 2004 do dubna 2005. Vaz mu zlomila mimo jiné právě bytová aféra.

Nechtěl být za blbečka, raději využil kontaktů

Po odchodu z politiky se dostal do zájmu médií ještě jednou, když bleskově vydělal desítky miliónů obchodem s akciemi firmy Moravia Energo.

„Samozřejmě jsem uvažoval, jestli mám být zostuzený politik, který zůstane tím s prominutím blbečkem, protože tak to kolem té kauzy toho bytu vypadalo, anebo jestli jít dál, a já to ani popírat nebudu, prostě využít nějakých kontaktů, které člověk má z té politiky,“ řekl Gross.

Přiznal, že i v době svého politického působení prožíval pokušení přivydělat si někde „bokem“.

Zdraví odmítl komentovat

Televize připomněla spekulace o Grossově současném zdravotním stavu. Podle jeho manželky Šárky ale má jen problémy s páteří a společně pak drží bezlepkovou dietu. Na záběrech nicméně nepůsobil ve formě.

„To není téma,“ odmítl se vyjádřit na kameru.

O osobním životě se přece jen rozhovořil, když líčil pozitivní obrat v rodinných vztazích. „A v duchovním životě jsem taky prošel nějakým vývojem, přijal jsem Krista a žiju si takovým vnitřně svobodnějším životem,“ vyznal se Gross.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám