Hlavní obsah

TOP 09 na pivu: Pospíšil vysvětloval vztah k ODS, Niedermayer chválil ANO

Novinky, Václav Lang
Praha

TOP 09 pokračuje ve volebním taháku minulých let a před volbami do Evropského parlamentu zve veřejnost na akce zvané Politika se dělá u piva. V úterý večer takto „u piva“ poseděly v restauraci na pražské koleji Hvězda jednička a dvojka kandidátky - Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB, a Jiří Pospíšil, poslanec (dříve za ODS) a exministr spravedlnosti.

Foto: Václav Lang, Novinky

Jiří Pospíšil u piva během úterní diskuse

Článek

Zatímco Niedermayer se musel některým spolustolovníkům představovat a uvádět své bývalé zaměstnání, o Jiřího Pospíšila coby někdejšího nejpopulárnějšího politika a výraznou tvář politické scény byl přece jen o něco větší zájem.

Také proto se na něj během večera snášely palčivější otázky, jako třeba jak je to s jeho vystoupením z ODS, kterou opustil počátkem roku. Exministr spravedlnosti zopakoval, že v ODS necítil podporu, a bezprostředně se prý rozhodl v momentě, kdy mu známá řekla: „Jenom blbec pořád bouchá na zavřená vrata.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pospíšil: Jsem eurorealista, ne euroskeptik

Spolustolovníkům ale řekl, že se z jeho strany nejednalo o žádný pragmatismus. To by se prý musel dát na stranu některé z vládních partají. Místo toho přišla nabídka kandidovat za TOP 09. A tam se také ubírá jeho pozornost. Do budoucna prý příliš nehledí, takže zatím ani neřeší, zda třeba nepřijmout přímo členství v TOP 09. Jasno nemá ani v tom, zda by se po případném volebním úspěchu v květnovém hlasování vrátil po misi v Bruselu na tuzemskou politickou scénu.

Na dotaz, jaký je jeho názor na přijetí eura – neboť jeho bývalá strana ODS je striktně proti, zatímco TOP 09 pro přijetí –, ale odpověděl vyhýbavě: jako první má být veřejná diskuse, a teprve pokud se ve veřejné diskusi a na základě analýz ukáže, že by byl vstup do eurozóny pro Česko výhodný, byl by pro. Rozhodně se prý euru nebrání a jeho postoj zůstává konstantní, eurorealistický, nikoli euroskeptický, řekl Novinkám.

Lídr kandidátky Luděk Niedermayer odpovídal na dotazy z jiného ranku. Lidi nejvíce zajímal jeho postoj k Rusku a k tomu, proč jsou Češi takoví euroskeptici a zda tento postoj nemůže zemi v očích EU poškodit.

Niedermayer ocenil diplomaty z ANO

„Jsme takoví, že s něčím nesouhlasíme a kopneme ty lidi do kotníku,“ komentoval postoj Čechů k EU a pochválil v tomto směru Polsko, které je podle něj více eurorealistické. I tak ale podle něj není situace tak špatná. „Veřejná debata se pomalu, krok za krokem posouvá,“ ocenil.

Na dotazy ohledně konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem uvedl, že si lidé pod vlivem Ruska uvědomili nutnost NATO a dalších institucí. Že by to ale přilákalo více lidí k volbám, to si netroufá odhadovat. „Doufáme, že ano,“ uvedl s tím, že velkou roli sehraje tradičně třeba i počasí.

Niedermayer nicméně ocenil soupeřící kandidáty. Například lidé z ANO jsou podle něj kvalitní diplomaté. Nicméně právě Babišovo hnutí a ČSSD podle něj také dává do kampaně mnohem víc peněz než TOP 09, která si vyčlenila deset miliónů.

Návštěvníci spokojeni

Niedermayer podotkl, že třeba pro šéfa sociálních demokratů a premiéra Bohuslava Sobotku může být otázka úspěchu či neúspěchu ve volbách klíčová v jeho postavení v rámci strany i vládní koalice. Hovoří se totiž o tom, že je slabý a mohl by jej nahradit například Andrej Babiš.

Lidé v restauraci si ale politiky pochvalovali. „Jsou to příjemní lidi, takoví povídaví,“ komentoval večer jeden z hostů. „Dozvěděli jsme se, že pan kandidát je milej a slušnej člověk,“ ocenil jiný Jiřího Pospíšila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám