Hlavní obsah

Šéf Českých drah měl v kanceláři štěnici

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší vedení Českých drah řeší podle zjištění Práva citlivý problém spojený s nálezem odposlouchávacího zařízení v kanceláři generálního ředitele společnosti Daniela Kurucze. Zatím se neví, kdy byla štěnice nainstalována, ani kdo odposlechy mohl využívat. Podle dobře informovaného zdroje Práva to v současné době orgány Českých drah vyšetřují.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nový šéf Českých drah Daniel Kurucz

Článek

„Zjišťuje se, kdo tam to zařízení instaloval a jak dlouho tam bylo,“ řekl Právu zdroj. Kurucz se k tomu odmítl vyjádřit. Není ani jasné, zda dráhy v této souvislosti podaly trestní oznámení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Souvisí s nálezem odposlouchávací techniky v kanceláři generálního ředitele, který nastoupil do funkce letos v únoru, nedávné bleskové odvolání bezpečnostního ředitele Českých drah a bývalého elitního detektiva protikorupční policie Petra Vincenze, o kterém Právo informovalo na začátku měsíce? „Byl zodpovědný za pravidelnou kontrolu těch prostor,“ řekl k tomu Právu zdroj.

Důvody jeho nuceného odchodu tehdy nechtěl mluvčí společnosti Radek Joklík komentovat s tím, že jde o interní záležitost.

„Štěnici” tam dala konkurence?

Sám Vincenz se ke svému odvolání nechtěl vyjadřovat, odmítl nicméně, že by na kontroly rezignoval. „Za mého působení se prováděly pravidelné kontroly oficiální cestou přes policii, a to vždy s negativním výsledkem,“ poznamenal Vincenz.

V této souvislosti se v zákulisí Českých drah spekuluje i o tom, zda v celé věci nešlo o akci protikorupční policie, která se o státního železničního dopravce a některé jeho zakázky delší dobu zajímá. Zdroje z této složky ale něco takového vyloučily. Podle informací Práva byla každopádně štěnice v Kuruczově kanceláři nainstalována vysoce profesionálně.

„Důvodů, proč by někdo chtěl odposlouchávat nejužší vedení Českých drah, může být více, v úvahu připadá i konkurenční boj,“ řekl k tomu Právu vysoce postavený úředník z resortu dopravy.

Kurucz dříve vedl Synthesii

Pětačtyřicetiletý Kurucz v nejvyšší funkci Českých drah vystřídal Dalibora Zeleného. Do Českých drah nastoupil v květnu 2013 na post náměstka pro provoz a techniku. Předtím působil dva roky v čele pardubické firmy Synthesia, která je součástí koncernu Agrofert současného ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Toto hnutí přitom do vlády nominovalo nynějšího šéfa resortu dopravy a tedy i Kuruczova nadřízeného Antonína Prachaře. I ten se k nálezu odposlouchávacího zařízení v kanceláři generálního ředitele drah odmítl vyjádřit.

České dráhy jsou státem stoprocentně vlastněnou akciovou společností, která má nyní 15 500 zaměstnanců. Do skupiny Českých drah patří i dceřiná firma ČD Cargo, provozující nákladní železniční dopravu, Výzkumný ústav železniční, ČD Reality, společnost DPOV a ČD-Telematika.
Denně České dráhy vypravují v průměru 6725 osobních vlaků, jež ročně přepraví téměř 170 miliónů cestujících.
V roce 2012 skončilo hospodaření jejich skupiny při tržbách 37,7 miliardy korun ztrátou 517 miliónů Kč. Své loňské hospodářské výsledky České dráhy ještě neoznámily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám