Hlavní obsah

Lendl prodal svou sbírku Muchových plakátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Richard Fuxa koupil od tenisové legendy Ivana Lendla velmi cennou sbírku 116 plakátů Alfonse Muchy. Uvedl to v pondělí Český rozhlas - Radiožurnál. Cenu Fuxa zveřejnit nechtěl.

Foto: Aleš Honus , Právo

Tenista Ivan Lendl s ředitelem Galerie výtvarných umění v Ostravě Jiřím Jůzou.

Článek

Muchovy plakáty se v posledních letech prodávaly jednotlivě v dražbách v Česku i zahraničí za statisíce korun. Loni se také například několik desítek Muchových děl podařilo vydražit dohromady za 4,3 miliónu korun, z toho jeden olej za 1,8 miliónu.

Výstava Lendlovy sbírky Muchových plakátů byla loni se 186 tisíc návštěvníků druhou nejnavštěvovanější v Praze. Už tehdy média spekulovala, že Fuxa, jehož firma BigMedia výstavu pořádala, sbírku koupil. Podnikatel to však potvrdil až nyní.

"Bylo to součástí kontraktu, který jsem s Ivanem Lendlem měl," řekl Radiožurnálu. BigMedia tento týden zahájí výstavu výtvarných děl básníka a grafika Bohuslava Reynka a Fuxa rozhlasu řekl, že koupil také 80 Reynkových grafik.

Muchovy plakáty chce podnikatel dále vystavovat. "Přemýšlíme o dalších projektech, kde by se sbírka mohla uplatnit," uvedl. Podle Radiožurnálu vyjednává Fuxa podmínky výstavy plakátů například v Číně, Japonsku či USA a také plánuje postavit pro sbírku vlastní galerii v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám